Fructul care calmează tusea și are efecte anticancerigene. Îl poți face suc sau ceai și se bea înainte de masă
Calmează tusea și durerile de stomac cu ajutorul acestui fruct plin de vitamine și nutrienți.
Unul dintre cele mai utile fructe de toamnă este gutuia. Acest fruct este bogat în vitamine și alți nutrienți, datorită cărora a fost folosit în medicina tradițională de câteva decenii. Gutuia este folosită pentru a calma tusea și durerile de stomac.
Unul dintre cele mai valoroase daruri de toamnă ale naturii, care aduce o mulțime de beneficii, este gutuia. Nu doar fructele au proprietăți vindecătoare, ci și semințele și frunzele. Fructul poate fi consumat crud sau transformat în sucuri, compoturi și siropuri, care sunt la fel de eficiente în rezolvarea multor probleme de sănătate.
Scapă de răceala persistentă cu 4 remedii naturiste
Fructele de gutui sunt bogate în vitamine și minerale. Conțin mai multă vitamina C decât lămâile, precum și vitaminele B1, B2, niacină, caroten, calciu, magneziu, potasiu, cupru, sodiu, zinc, fier, mangan, clor și sulf. În plus, în compoziția fructelor intră proteine, fibre și carbohidrați.
Proprietăți utile ale acestui fruct
Promovează pierderea în greutate. La fel ca majoritatea altor fructe, gutuia este un aliment cu conținut scăzut de calorii. Spre exemplu, 100 de grame de fructe proaspete conțin doar 57 de unități energetice. Cu toate acestea, fructele sunt bogate în fibre și nutrienți vitali. Toate acestea fac din acest fruct un produs ideal în dieta zilnică a celor care vor să scape de kilogramele în plus.
Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii
Previne ulcerul stomacal. Se crede că gutuia poate preveni ulcerul gastric. Acest fruct conține compuși unici care împiedică creșterea Helicobacter pylori, principala cauză a ulcerului. Consumă în mod regulat suc de gutui, care este incredibil de benefic pentru sănătatea stomacului, deoarece ajută la prevenirea formării ulcerelor pe membrana mucoasă a organului.
Are proprietăți antiinflamatorii. Fructele de gutui sunt incredibil de bogate în vitamina C, care întărește sistemul imunitar. În plus, pot ajuta la tratarea anumitor afecțiuni inflamatorii. Proprietățile antibacteriene ale acestui fruct sunt importante în prevenirea creșterii și răspândirii bacteriilor dăunătoare și, din motive întemeiate, a fost recunoscut ca fiind eficient în tratamentul E. coli și Staphylococcus aureus.
Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism
Are proprietăți antioxidante. Gutuia este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante excelente. Fructe sunt extrem de bogate în substanțe benefice, care ajută la combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, protejează celulele organismului de deteriorare.
Consumul regulat al fructelor de gutui combat inflamația, reduc stresul metabolic și previn riscul de boli cronice. Flavonoidele, găsite în fructele de gutui, cum ar fi quercetina și kaempferol, pot reduce șansa de boli cardiovasculare. Împreună cu aceasta, nivelurile ridicate de antioxidanți găsite în sucul fructelor de gutui pot ajuta la întinerirea pielii și la repararea daunelor cauzate de îmbătrânire și stres.
Ajută la lupta împotriva virușilor. Gutuia este extrem de bogată în fenoli. Acest compus a fost folosit în medicina tradițională de mulți ani pentru a îmbunătăți activitatea antigripală a medicamentelor. Această proprietate antivirală a fructului, împreună cu proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, este foarte benefică în combaterea și prevenirea răcelilor, gripei sezoniere și agenților patogeni virali similari.
Ajută la ameliorarea stresului. Consumul regulat de suc de gutui este benefic în reducerea nivelului de stres, cauzat de stilul de viață prea încărcat și dificultățile cotidiene. Și această proprietate a fructelor se datorează conținutului de antioxidanți. Gutuia este o completare excelentă la dieta ta zilnică.
Îmbunătățește sănătatea ochilor. Gutuia a fost folosită în medicina tradițională de secole pentru a trata afecțiunile oculare. Pe lângă îmbunătățirea acuității vizuale, fructul reduce riscul de boli oculare mai grave. Pe lângă antioxidanți, gutuia este bogată în câțiva compuși importanți care pot proteja sănătatea ochilor, cum ar fi vitaminele B1, B3, B6, calciu, potasiu, zinc, acid folic și alte minerale.
Ajută la reducerea simptomelor alergice. Fructele și sucul lor ajută la ameliorarea simptomelor unei reacții alergice comune, a crizelor de astm și a dermatitei alergice. Acest lucru se datorează compușilor importanți, găsiți în fructe și semințe, care suprimă activitatea celulelor imunitare, care provoacă intoleranță.
Cum se prepară sucul și ceaiul de gutui
Una dintre cele mai utile părți ale fructelor sunt semințele, din care se pregătește ceai. Această băutură ajută la combaterea tusei și la curățarea sistemului respirator.
În plus, conțin o cantitate mare de vitamina B17, care are efecte anticancerigene. De asemenea, semințele de gutuie sunt bogate în grăsimi, taninuri, pectină, zaharuri.
În același timp, sucul din gutui ajută la tuse, astm și diaree, iar fructele coapte sunt recomandate persoanelor cu anemie, precum și pentru tratamentul inflamației mucoasei stomacului și intestinelor.
Cum se prepară sucul din gutui: Se spală bine un kilogram de gutui și se scot semințele. Fructele se dau prin răzătoarea fină. Se strecoară apoi prin tifon. Sucul trebuie consumat imediat după preparare, deoarece se oxidează rapid. Cel mai bine este să-l bei înainte de masă.
Cum se face ceaiul din gutui: Se toarnă apă clocotită peste semințele de gutui. Lichidul se lasă câteva minute, apoi se bea.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
