6 motive excelente să adaugi scorțișoară în dietă

Condimentul poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la combaterea infecțiilor.
La fel ca sarea, scorțișoara este un ingredient pe care obișnuim să-l adăugăm la mesele noastre - fulgi de ovăz, piureuri, iaurt, prăjituri etc. Condimentul conferă mâncării dulceață și aromă.
Cu toate acestea, nu toată lumea știe cât de benefică este scorțișoara pentru sănătatea noastră.
"Scorțișoara este un condiment ce poate fi folosit atât în deserturi, cât și în salate. Beneficiile pentru sănătate includ stabilizarea zahărului din sânge, proprietăți antiinflamatorii și posibilă protecție împotriva radicalilor liberi și a bacteriilor.", a precizat dieteticianul Robbie Clark pentru HuffPost Australia.
1. Reduce inflamația
"Antioxidanții din scorțișoară au efecte antiinflamatorii care pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, cancer și multe altele", a spus Clark.
Există peste șapte tipuri de compuși flavonoizi în scorțișoară, care sunt extrem de eficienți în combaterea nivelurilor inflamatorii periculoase.
2. Ajută la combaterea infecțiilor
Datorită abilităților pentru creșterea imunității, care se găsesc în uleiurile esențiale de scorțișoară, condimentul este un „agent natural antimicrobian, antibiotic, antifungic și antiviral”, a explicat Clark.
Modalități delicioase de a folosi scorțișoară:
În băuturi precum smoothie-uri (lapte de mango, banane și migdale) sau lapte de curcuma.
La fructe precum rubarbă și mere.
În ovăz
În pâine cu banane
În iaurt natural sau grecesc ca gustare
La marinadă pentru carne.
3. Sprijină sănătatea inimii
"S-a demonstrat că scorțișoara reduce mai mulți factori de risc asociați bolilor cardiovasculare, inclusiv scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, precum și a tensiunii arteriale", a spus Clark.
Unele dintre modalitățile prin care scorțișoara ajută la sănătatea inimii este creșterea fluxului sanguin coronarian și suprimarea potențială a colesterolului seric total, a trigliceridelor și a fosfolipidelor.
4. Stabilizează nivelul zahărului din sânge
Compușii din scorțișoară, crom și polifenoli, s-au dovedit a îmbunătăți modul în care corpul nostru reacționează la insulină.
„Scorțișoara ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și poate contribui la îmbunătățirea sensibilității organismului la hormonul insulină.”, a explicat Clark.
5. Ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2
Deoarece scorțișoara îmbunătățește sensibilitatea la insulină, condimentul poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de diabet de tip 2.
"Compușii [găsiți în scorțișoară] au, de asemenea, efecte similare asupra controlului glucozei. Se crede că scorțișoara contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge și, prin urmare, poate ajuta la diabetul de tip 2 sau la cei cu fluctuații ale zahărului din sânge", a spus Tuck.
6. Protejează împotriva tulburărilor cognitive
Datorită proprietăților sale antioxidante, scorțișoara a fost, de asemenea, raportată că are activități împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Parkinson și Alzheimer, prin „activarea proteinelor neuroprotectoare care protejează celulele creierului de leziuni și patologii”.
„În prezent, nu s-au făcut suficiente cercetări științifice pentru a determina cât de multă scorțișoară avem nevoie”, a spus Clark. Cu toate acestea, un studiu a arătat că un aport zilnic de 3-6 grame de scorțișoară, care este echivalent cu 1-1½ lingurițe, poate scădea nivelul de glucoză din sânge cu 18-29% la persoanele cu diabet de tip 2.
Citește și DIETA cu scorțișoară. Cea mai populară rețetă pentru a slăbi spectaculos în 7 zile
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.