Alimentaţia deficitară poate duce la orbire

Un caz extrem de consum de mâncare de tip junk food a provocat orbirea unui adolescent, potrivit unui nou raport de caz publicat în Annals of Internal Medicine. Cercetătorii de la Universitatea Bristol,...
Neuropatia optică nutrițională este o disfuncție a nervului optic importantă pentru vedere. Starea este reversibilă, dacă este depistată devreme. Dar, lăsat netratat, poate duce la deteriorarea permanentă a nervului optic și la orbire, notează Bristol Medical School.
În țările dezvoltate precum Marea Britanie, cele mai frecvente cauze ale neuropatiei optice nutriționale sunt problemele intestinale sau medicamentele care interferează cu absorbția diverselor substanțe nutritive importante din stomac. Cauzele pur dietetice sunt mai puțin frecvente, deoarece alimentația este bună, dar în alte părți ale lumii, sărăcia, războiul și seceta sunt legate de malnutriție și rate mai mari de neuropatie optică nutrițională.
Oamenii de știință clinicieni de la Școala Medicală Bristol și Spitalul de Ochi Bristol au examinat cazul unui pacient adolescent care a mers iniţial la medic acuzând o stare de oboseală. Legătura dintre statutul său nutrițional și vedere a fost însă identificată mult mai târziu și, până atunci, deficiența vizuală devenise permanentă.
Dieta cu chipsuri l-a costat vederea
În afară de a mânca neglijent, pacientul a avut un IMC normal, niciun semn vizibil de malnutriție și nu a luat medicamente. Testele inițiale au arătat anemie macrocită și niveluri scăzute de vitamina B12, care au fost tratate cu injecții cu vitamina B12 și sfaturi dietetice. Când pacientul a vizitat medicul, pierderea auzului și simptomele vederii au apărut, dar nu a fost găsită nicio cauză. La vârsta de 17 ani, vederea pacientului s-a agravat progresiv, până la orbire. Cercetările ulterioare au descoperit că pacientul avea deficiență de vitamina B12, nivel scăzut de cupru și seleniu, un nivel ridicat de zinc și un nivel redus semnificativ de vitamina D și densitate minerală osoasă. De la începutul școlii gimnaziale, pacientul consumase o dietă limitată de chipsuri, pâine albă și carne de porc procesată. În momentul în care starea pacientului a fost diagnosticată, pacientul a avut vederea permanent afectată.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că dieta junk food a pacientului și aportul limitat de vitamine și minerale nutritive au dus la apariția neuropatiei optice nutriționale. Aceștia sugerează că afecțiunea ar putea deveni mai răspândită în viitor, având în vedere consumul pe scară largă de „junk food" în detrimentul unor opțiuni mai nutritive și popularitatea crescândă a veganismului, dacă dieta vegană nu este completată corespunzător pentru a preveni deficiența de vitamina B12.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.