Alimente care reduc simptomele tulburării afective sezoniere. De ce e bine să bei vin fiert

Ce să mănânci pentru a ieși din starea de melancolie specifică iernii.
Schimbarea sezonului vine cu o serie de provocări pentru mintea noastră, mai mult, pe măsură ce mediul se modifică apar noi factori de stres, iar reacțiile sunt cunoscute drept tulburare afectivă sezonieră.
De altfel, este cunoscut faptul că atunci când suntem stresați luăm decizii alimentare mai puțin inspirate, iar pentru a nu cădea în ispită, indicat ar fi să consumați mai puține bomboane și mai multe rodii.
Vremea închisă, zilele scurte, dar și singurătatea, le induce unora dintre noi acea senzație de tristețe, ”blue Christmas” cum spun americanii, iar acest lucru poate provoca o schimbare chimică la nivelul creierului.
Printre simptomele comune ale SAD se numără oboseala, depresia, deznădejdea și retragerea socială.
Tratamentele tipice includ terapia prin lumină, terapia prin discuții și medicamente antidepresive. Dar și o schimbare a dietei poate fi utilă.
Vezi și: Cancerul de prostată, o problemă de sănătate publică. Medic: Se manifestă clinic după 55 de ani
Alimentele care te scot din butoiul cu melancolie
În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă de alimente care vă pot îmbunătăți starea de spirit, fără a afecta și silueta.
”Alimentația influențează mesajele chimice pe care bacteriile pe care microbiomul le trimite de la nivelul stomacului la creier, acele semnale care te pot face să te simți fie epuizat și deprimat, fie energizat și optimist”, spune dr. Uma Naidoo, pshiatru nutrițional, arată EatThis.
Astfel, îmbunătățirea florei intestinale poate avea efect benefic și asupra stării psihoemoționale.
Consumați alimente fermentate
Kimchi, varza murată, murăturile, kefirul și iaurtul promovează bacteriile bune din intestin.
Naidoo sugerează că acest lucru poate ridica anumite substanțe chimice din creier care pot ajuta la ameliorarea depresiei.
Fructe de pădure și legume cu frunze verzi
Ambele tipuri de vegetale au un conținut ridicat de antioxidanți și alți nutrienți benefici pentru creier. Mai mult, un studiu publicat ăn British Journal of Nutrition a descoperit că un consum crescut de fructe de pădure și fructe în general este asociat cu o îmbunătățire psihologică și mai puțină depresie.
Nutriționsitul susține că legumele precum varza kale, spanacul, rucola, varza verde sunt excelente pentru protejarea sănătății mintale și susținerea funcției cognitive.
Nuci și semințe
Prin conținutul de triptofan, aminoacidul necesar în producerea serotoninei, hormonul responsabil cu buna dispoziție, nucile și semințele sunt benefice pentru sănătatea creierului.
Acestea pot fi consumate în cadrul unei gustări, dar și adăugate în salate.
Condimentele de iarnă
”Gândiți-vă la condimentele care vă încălzesc iarna: nucșoară, scorțișoară și ghimbir”, spune Naidoo, subliniind că și turmericul este un puternic antiinflamator care protează creierul.
Astfel, un pahar de vin fiert la care ați adăugat aceste condimente sau un pahar de lapte cu turmeric vă pot bine dispune în zilele rece și scurte de iarnă.
Treceți pe dieta mediteraneeană
Acestă dietă, bogată în fructe și legume, pește, carne ușoară, ulei de măsline și ceai, este potrivită pentru limitarea simptomelor tulburării afective sezoniere.
De altfel, este cunoscut faptul că dietele bogate în alimente ultraprorcesate, cu adaos de zahăr, sare și grăsimi crește riscul de depresie.
Limitați dulciurile de Crăciun
Oricât de greu vă este să rezistați tentației de a gusta din cozonacul ca la mama acasă sau din alte dulciuri sau băuturi tradiționale, este important să le consumați cât mai puțin cu putință.
Cercetările au constatat că un aport ridicat de zahăr are un impact negativ asupra sănătății psihologice și poate contribui la și agrava simptomele depresive în general.
Carbohidrații, alegere cu atenție
Este cunoscut faptul că atunci când nu ne simțim bine încercăm să ne găsim alinarea în ceva bun, de cele mai multe ori ”bunul” este ceva dulce. Iar aceste alimente sunt cele care pe nu doar că ne aduc un strop de confort emoțional, dar nici nu necesită prea mare efort pentru a fi digerate. De obicei acest tip de alimente sunt carbohidrați.
”Deși mult prea mulți oameni au lucruri negative de spus despre carbohidrați, carbohidrații pot de fapt să te facă să te simți bine, cu condiția să mănânci tipurile corecte de carbohidrați și cantitățile potrivite pentru corpul tău”, spune nutriționistul Bonnie Taub-Dix.
De reținut un aspect important cu privire la alimentele care vă pot scăpa de simptomele tulburării afective sezoniere este că alimentele care pot aduce fericire unei persoane aflată în această situație pot aduce arsuri la stomac, dureri de cap și un sentiment de depresie și mai rău pentru o altă persoană ce trece prin astfel de episoade.
Fiecare reacționează diferit, motiv pentru care Naidoo crede că ”cea mai bună îngrijire este personalizată în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane”.
-
-
Bananele: arma secretă împotriva cancerului pulmonar și BPOC07.09.2025, 11:30
-
-
Băuturile dulci, legate de căderea părului06.09.2025, 19:30
-
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.