Alimente sănătoase - de ce să-i dai pește copilului, chiar de la un an
Aportul de pește la copii pare că ajută în prevenirea astmului, a eczemelor și unor alergii, arată specialiștii. Cu cât mai devreme încep să consume pește, cu atât mai protejați...
Este cunoscut faptul că peștele esteun aliment foarte sănătos și este recomandat. Dar când vine vorba de copii, părinții sunt mult mai atenți la alimentație. Specialiștii însă spun că peștele este recomadnat copiilor pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Chiar și numai o dată pe săptămână consumat, aduce beneficii. Mai mult, ei spun că încă de la un an li se poate da pește sau ulei de pește.
Studiile arată că copiii care au consumat pește timpuriu au prezentat o reducere semnificativă a apariției eczemelor, respirației șuierătoare și astmului la vârsta de șase ani, după cum au raportat părinții.
„Am comparat copiii care au mâncat pește cel puțin o dată pe săptămână până la vârsta de doi ani, cu copiii care au consumat mai puțin pește decât acesta”, spune profesorul asociat și primul autor Torbjørn Øien în Departamentul de Sănătate Publică și Asistență Medicală al Norwegian University of Science and Technology (NTNU).
Toate tipurile sunt benefice
Elementul de bază pentru studiu a fost cifrele din sondajul de alergii pediatrice Prevenirea alergiei în rândul copiilor din Trondheim, care a început în anul 2000. Datele de la peste 4.000 de familii au contribuit la aceste noi analize, care au investigat legătura dintre aportul de pește al mamei sau al copilului și dezvoltarea de eczeme, astm și febra fânului, la copil.
Toate aceste condiții de sănătate au crescut brusc în Norvegia din anii '50 și au fost legate de diverse schimbări în stilul nostru de viață, inclusiv faptul că populația în ansamblu mănâncă mai puțin pește.
"Se pare că consumul de toate tipurile de pește oferă un beneficiu pentru sănătate, nu doar peștele gras", spune Melanie Rae Simpson, autorul principal și coleg postdoctoral la Departamentul de Sănătate Publică și Asistență.
Alți factori de familie influențează mai puțin
Autorii au luat în calcul și alți factori care pot fi implicați, cum ar fi statutul socio-economic.
Copiii din unele grupuri sociale - cum ar fi părinții cu studii superioare sau venituri mari – s-ar putea să aibă avantaje pentru sănătate, indiferent de factori multipli.
Poate că acești copii au pur și simplu mai mult pește în dietele lor, iar beneficiile pentru sănătate nu se datorează exclusiv aportului lor de pește, ci și altor câțiva factori influențatori. Echipa de cercetare a făcut tot ce a putut pentru a ține cont de acești posibili factori.
O concluzie a studiului este că ar trebui să creștem aportul de pește la copii în primul an de viață, pentru a avea un efect preventiv împotriva eczemelor și astmului, arată medicalxpress.com.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Cum scap de pofta de dulce
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
