Diabet: cât zahăr conțin fructele în realitate. Un clasament al celor mai dulci fructe
Util pentru diabetici sau persoanele care țin dietă: iată un clasament al fructelor, în funcție de conținutul lor de zaharuri.
Există multă confuzie în jurul fructelor și zaharurilor naturale. Dacă urmați o dietă săracă în carbohidrați sau aveți diabet, este posibil să vi se spună că nu puteți mânca fructe sau că fructele sunt în regulă, deoarece zaharurile sunt naturale. Adevărul este că, deși zaharurile din fructe sunt naturale, modul în care acestea afectează zahărul din sânge (glicemia) va depinde de o varietate de factori, inclusiv, cu ce sunt consumate și dacă aveți sau nu diabet.
De exemplu, contorizați carbohidrații sau notați indicele glicemic al alimentelor pe care le consumați? Poate că ar prinde bine să știți care sunt fructele cele mai potrivite pentru a le consuma, în funcție de conținutul lor natural de zahăr.
Anumite fructe sunt considerate a fi mai scăzute în conținutul zahăr, astfel că veți putea consuma o porție mai mare fără a vă afecta nivelul glicemic. O porție de fructe are aproximativ 15 grame de carbohidrați. O porție înseamnă un măr mic (de mărimea unei mingi de tenis), o ceașcă de fructe de pădure, doi kiwi întregi sau o jumătate de banană de dimensiuni medii. Deci, fructele precum cele de pădure pot fi consumate în porții mai mari cu același aport de carbohidrați, dar mai puțin zahăr.
Conținutul de zahăr natural din fructe
Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA recomandă adulților să mănânce două căni de fructe sau suc de fructe sau o jumătate de cană de fructe uscate pe zi. Consumul de fructe poate fi diferit la persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sa dacă au diabet.
Majoritatea fructelor au un indice glicemic scăzut (GI) datorită cantității de fibre pe care o conțin și deoarece zahărul lor este în mare parte fructoză. Cu toate acestea, fructele uscate (cum ar fi stafidele, curmalele și merisoarele îndulcite), pepenii și ananasul au o valoare GI medie. Fructele uscate îndulcite au o valoare GI chiar mai mare.
Fructele nu sunt doar pline de nutrienți, ci sunt și versatile și gustoase. Cu dulceața lor naturală, fructele sunt o modalitate fantastică de a satisface pofta de dulce. De fapt, cele cu conținut scăzut de zahăr au unele dintre cele mai ridicate valori nutriționale, plus antioxidanți și alți fitonutrienți.
Iată o listă cu fructe care sunt clasificate de la cel mai mic la cel mai mare conținut de zahăr.
Fructe de pădure: în general, fructele de pădure, cu conținut scăzut de zahăr, sunt, de asemenea, printre cele mai bogate în fibre, precum și antioxidanți și alți nutrienți. O cană de zmeură conține 14,7 grame de carbohidrați și 8 grame de fibre. Împreună cu lămâia, printre fructele de pădure sunt considerate ca fiind cu cel mai scăzut nivel de zahăr.
Fructele de vară: pepenii galbeni, piersicile, prunele, nectarinele, caisele și kiwi sunt grozave ca atare, sau amestecate împreună într-o salată de fructe.
Fructele de iarnă: mere, pere și citrice dulci, cum ar fi portocalele, sunt moderate în zaharuri. Aceste fructe pot fi consumate ca atare sau utilizate în combinație cu iaurt.
Fructe tropicale: ananas, rodii, mango, banane și smochine proaspete au un conținut ridicat de zahăr. Guava și papaya sunt puțin mai mici. Aceste fructe pot fi feliate cu ușurință și adăugate la o serie de mese sărate și dulci.
Fructe uscate: curmale, stafide, caise, prune uscate, smochine și majoritatea celorlalte fructe uscate sunt extrem de bogate în zahăr. Afinele și afinele uscate ar fi mai scăzute, dar zahărul este de obicei adăugat pentru a combate aciditatea naturală a lor.
-
-
-
Medicamentul care ține hipertensiunea sub control. Are efect 24 de ore10.11.2025, 09:58
-
-
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
