Cafeaua și cortizolul, hormonul stresului. Efecte negative asupra organismului

Cefeaua este cunoscută pentru efectul său de a crește energia, concentrarea, vigilența și pentru că este de ajutor în trezirea de dimineața. Cofeina din cafea poate avea aceste efecte benefice, dar poate...
Cortizolul ajută la transformarea grăsimilor și proteinelor în energie utilizabilă și acționează ca agent antiinflamator. Când organismul este stresat, nivelurile de cortizol cresc. În timp ce cortizolul este un hormon necesar care joacă roluri importante în organism, nivelurile cronice ridicate pot declanșa excesul de depozitare a grăsimilor, ceea ce poate duce la obezitate. În plus, cortizolul poate provoca pofte de zahăr și creșterea apetitului, notează Livestrong.
Cofeina crește cortizolul
Conform unui studiu publicat în 2005 în „Medicină psihosomatică", cofeina poate crește nivelul cortizolului la persoanele stresate. Cercetătorii și-au propus să determine efectul consumului regulat de cofeină asupra nivelului de cortizol. Rezultatele studiului au arătat că după o abstinență de cinci zile, reintroducerea cafeinei dietetice a determinat o creștere semnificativă a nivelului cortizolului. Cu toate acestea, răspunsul general la cortizol a fost redus semnificativ după cinci zile de consum de cafeină. Autorii studiului au ajuns la concluzia că răspunsurile cortizolului la cofeină pot fi diminuate, dar nu eliminate, atunci când cofeina este consumată zilnic.
Cortizol, sănătate și obezitate
Există o relație puternică între nivelurile crescute de cortizol și obezitatea. În special, cortizolul poate crește stocarea de grăsime în jurul taliei. Conform unui articol al lui Christine A. Maglione-Garves et al. pe site-ul Universității din New Mexico, când corpul este expus la niveluri cronice ridicate de cortizol, țesuturile pot fi modificate, determinând depunerea de grăsime circulantă adânc în regiunea abdominală. Acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la un nivel ridicat de zahăr din sânge, care cresc riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Cortizol și descompunere musculară
Pe lângă promovarea depozitării excesului de grăsime, cortizolul poate avea efecte catabolice - descompunere musculară. Conform unui studiu publicat în 2008 în „Jurnalul Internațional al Sportului Nutriție și Metabolismul Exercițiului", deși dozele mari de cofeină pot fi capabile să ridice ușor concentrațiile de testosteron, care au un efect de construire musculară, în timpul antrenamentului de rezistență, poate de asemenea provoaca și creșteri moderate ale nivelului de cortizol, ducând la un raport mai mic de testosteron la cortizol. Acest efect ar putea contracara orice efecte anabolice - de formare a mușchilor.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.