Cauze de îngrășare care nu țin de dietă
Dacă mănânci mult şi nu faci mișcare, nu este de mirare să ajungi la îngrășare. Dar sunt persoane care au dietă echilibrată, duc o viață activă și totuși continuă să ia în greutate....
Stresul, dușmanul siluetei
Stresul se face vinovat de numeroase disfuncții ale organismului. Știm cu toții că grijile de zi cu zi, presiunea la locul de muncă, relațiile tensionate în familie sau în cercul de prieteni sunt situații cu consecințe negative. Atunci când suntem supuși unor asemenea factori de stres, organismul intră în alertă și crește secreția de cortizol și adrenalină. Acești „hormoni de stres" determină modificări metabolice care duc la creșterea în greutate.
Medicamente care duc la îngrășare
Un efect secundar al medicamentelor prescrise în afecțiuni psihice (antidepresive, antipsihotice) este creşterea în greutate. În această situaţie este recomandată discuţia cu medicul curat şi nu oprirea medicaţiei din proprie iniţiativă. De asemenea, unele medicamente împotriva migrenei, hipertensiunii arteriale sau diabetului pot fi şi ele cauze ale creşterii în greutate. Și pilulele contraceptive sunt responsabile de kilograme în plus pe cântar, dar acest lucru se întâmplă în cazul acelor femei predispuse la retenția de apă. Dacă aveţi îngrijorări legate de pilulă şi numărul de kilograme nou-apărute, cel mai bine este să discutaţi cu medicul.
Când tiroida devine leneșă
Lipsa hormonilor tiroidieni încetineşte metabolismul. Când tiroida nu mai produce suficienţi hormoni, apare hipotiroidismul. Această disfuncție tiroidiană cauzează oboseală cronică, rezistență scăzută la frig, tulburări de dispoziție, creștere în greutate. Fără suficienţi hormoni tiroidieni, metabolismul încetineşte, făcând mai uşoară acumularea de kilograme. Tratând disfuncţiile tiroidiene putem rezolva problemele de greutate.
Rezistența la insulină
Majoritatea persoanelor cu exces ponderal prezintă rezistență la insulină, adică organismul lor nu mai utilizează corect acest hormon produs de pancreas pentru digestia hranei. Când mâncăm, o mare parte din hrană este transformată în glucoză (zahărul din sânge), sursa principală de energie a organismului. Odată ce sângele ajunge în pancreas, acest organ detectează un nivel ridicat de glucoză în sânge și știe să elibereze insulina pentru a permite celulelor din tot corpul să utilizeze glucoza. Celulele au receptori de insulină, care permit glucozei să pătrundă la nivelul lor. Celula fie folosește glucoza ca sursă imediată de energie, fie o stochează ca viitoare sursă de energie. Pentru persoanele care dezvoltă rezistență la insulină, tot acest sistem este complet dereglat. Organismul stochează orice sursă de energie ca depozit de grăsime. Rezistența la insulină este asociată predominant cu diabetul de tip 2 și sindromul ovarului polichistic, ambele afecțiuni caracterizate prin îngrășare.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
