Cauze de îngrășare care nu țin de dietă

Dacă mănânci mult şi nu faci mișcare, nu este de mirare să ajungi la îngrășare. Dar sunt persoane care au dietă echilibrată, duc o viață activă și totuși continuă să ia în greutate....
Stresul, dușmanul siluetei
Stresul se face vinovat de numeroase disfuncții ale organismului. Știm cu toții că grijile de zi cu zi, presiunea la locul de muncă, relațiile tensionate în familie sau în cercul de prieteni sunt situații cu consecințe negative. Atunci când suntem supuși unor asemenea factori de stres, organismul intră în alertă și crește secreția de cortizol și adrenalină. Acești „hormoni de stres" determină modificări metabolice care duc la creșterea în greutate.
Medicamente care duc la îngrășare
Un efect secundar al medicamentelor prescrise în afecțiuni psihice (antidepresive, antipsihotice) este creşterea în greutate. În această situaţie este recomandată discuţia cu medicul curat şi nu oprirea medicaţiei din proprie iniţiativă. De asemenea, unele medicamente împotriva migrenei, hipertensiunii arteriale sau diabetului pot fi şi ele cauze ale creşterii în greutate. Și pilulele contraceptive sunt responsabile de kilograme în plus pe cântar, dar acest lucru se întâmplă în cazul acelor femei predispuse la retenția de apă. Dacă aveţi îngrijorări legate de pilulă şi numărul de kilograme nou-apărute, cel mai bine este să discutaţi cu medicul.
Când tiroida devine leneșă
Lipsa hormonilor tiroidieni încetineşte metabolismul. Când tiroida nu mai produce suficienţi hormoni, apare hipotiroidismul. Această disfuncție tiroidiană cauzează oboseală cronică, rezistență scăzută la frig, tulburări de dispoziție, creștere în greutate. Fără suficienţi hormoni tiroidieni, metabolismul încetineşte, făcând mai uşoară acumularea de kilograme. Tratând disfuncţiile tiroidiene putem rezolva problemele de greutate.
Rezistența la insulină
Majoritatea persoanelor cu exces ponderal prezintă rezistență la insulină, adică organismul lor nu mai utilizează corect acest hormon produs de pancreas pentru digestia hranei. Când mâncăm, o mare parte din hrană este transformată în glucoză (zahărul din sânge), sursa principală de energie a organismului. Odată ce sângele ajunge în pancreas, acest organ detectează un nivel ridicat de glucoză în sânge și știe să elibereze insulina pentru a permite celulelor din tot corpul să utilizeze glucoza. Celulele au receptori de insulină, care permit glucozei să pătrundă la nivelul lor. Celula fie folosește glucoza ca sursă imediată de energie, fie o stochează ca viitoare sursă de energie. Pentru persoanele care dezvoltă rezistență la insulină, tot acest sistem este complet dereglat. Organismul stochează orice sursă de energie ca depozit de grăsime. Rezistența la insulină este asociată predominant cu diabetul de tip 2 și sindromul ovarului polichistic, ambele afecțiuni caracterizate prin îngrășare.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.