Colagenul. Cum se utilizează produsele cosmetice și suplimentele alimentare care conțin această proteină

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism.
Este posibil să susținem sinteza colagenului, principala componentă de construcție a pielii noastre și a întregului organism, cu ajutorul suplimentelor nutritive, a cremelor și a procedurilor?
Colagenul stă la baza întregului țesut conjunctiv: piele, oase, tendoane, cartilaje și chiar cristalinul ochiului. Colagenul reprezintă aproape 6% din greutatea corporală. Oamenii de știință cunosc 28 de soiuri ale acestei proteine, dar aproape 95% din tot colagenul din corpul uman este colagen de tip I, II, III și IV.
Consumul moderat de alcool, niciun beneficiu. Risc crescut de moarte prematură
Primul și al treilea tip de colagen sunt responsabile pentru regenerarea activă a țesuturilor, vindecarea rapidă a rănilor, elasticitatea și fermitatea pielii, a vaselor de sânge, refacerea mușchiului inimii, creșterea activă și formarea părului și a unghiilor. În zona de „influență” a colagenului de tipul al doilea intră mobilitatea și starea sănătoasă a articulațiilor, starea discurilor intervertebrale și integritatea smalțului dinților.
La vârsta de 25-27 de ani, o persoană încheie stadiul activ de creștere, iar producția de colagen scade cu aproximativ 1% pe an.
Deficiența de colagen poate apărea din cauza malnutriției, a excesului de zahăr, a perturbărilor hormonale, a efortului fizic puternic sau ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Analizele asupra compoziției de aminoacizi a pielii vor ajuta la evaluarea relației personale cu colagenul.
7 alimente care ne dau energie. Popescu: Oricând, oricât, fără niciun fel de problemă
Două procese au loc în mod constant în organism: sinteza colagenului nou și scindarea colagenului vechi. După distrugerea sa, o parte din aminoacizi este eliminată, iar o parte formează colagen nou. Pentru ca acest ciclu să nu se oprească, nu ar trebui să existe un deficit de vitamine și proteine.
Molecula de colagen are o anumită durată de viață, după care își pierde proprietățile, structura sa fiind perturbată. Colagenaza distruge colagenul, iar o parte din aminoacizii și peptidele obținute după distrugerea acestei molecule pot fi reutilizate de organism pentru a construi colagen proaspăt, iar o parte este eliminată din organism. Încălcarea acestui echilibru duce la faptul că procesele de descompunere a colagenului încep să prevaleze asupra proceselor de sinteză. Ca urmare, avem mai multe molecule vechi de colagen cu o structură ruptă și un deficit de colagen nou. Acest lucru este vizibil în special în starea pielii, deoarece în structura sa există cel mai mult colagen - aproximativ 70%
Aspectul pielii trădează un deficit de colagen?
Chiar acum, poți face un simplu: folosește degetele pentru a aduna pielea într-un pliu și vedeți cât de repede se îndreaptă. Dacă se îndreaptă imediat, atunci elasticitatea pielii este normală. O scădere a cantității de colagen se manifestă sub forma unei scăderi a tonusului, a elasticității pielii, a apariției ridurilor, a cutelor, a scăderii elasticității și a unui oval neclar al feței.
Cheia pentru longevitate, descifrată. Ce rol joacă genele, dar și stilul de viață
Iată o altă modalitate simplă de a determina tonusul și elasticitatea pielii: apasă ușor degetul mare pe pielea obrazului și mută-l ușor în lateral. Dacă există rezistență la presiune, tonusul este considerat bun. Dacă există riduri fine care dispar când presiunea încetează, aceasta înseamnă o scădere ușoară a tonusului pielii.
Cum poți compensa lipsa de colagen din piele?
Zeci de tehnologii, injecții și tratamente SPA stimulează producția de colagen. Esența lor este aceeași: să creeze condiții pentru producerea activă a acestei proteine și să ofere tot ceea ce este necesar fibroblastelor, celule care sintetizează continuu colagen, elastina și acid hialuronic.
Din păcate, este imposibil să-ți înlocuiești propriul colagen cu unul străin, fie că este de origine animală sau marina, pur și simplu nu se poate „integra” în organism. Alegerea modului de stimulare a fibroblastelor (folosind ultrasunete, laser, injecții sau terapie PRP) trebuie stabilită de medic, după evaluarea stării pielii.
În ciuda faptului că tot colagenul alimentar nu este capabil să-l înlocuiască pe al nostru, el ne oferă peptide și aminoacizi care se absorb rapid și susțin același ciclu de colagen din organism.
Ce supliment nutritiv să alegi depinde de tine, dar mai bine să o faci după ce vei consulta un medic.
Cele mai frecvente sunt pulberea de colagen de vită sau din solzi de pește. Această pudră se adaugă dimineața în smoothie-uri și nu necesită condiții speciale de păstrare. În Asia se preferă tabletele sau colagenul lichid. Și colagenul alimentar sub formă de jeleu din picioare de pui și scoici (conține colagen de tip I, II și III și se păstrează de obicei la frigider) câștigă popularitate în ultimul timp.
Deoarece colagenul vegetal nu există, pentru vegani și vegetarieni, suplimentele activatoare sunt create cu extracte de vitamina C, sulf, zinc, alge și fructe de pădure.
Atunci când colagenul intră în tractul digestiv, este descompus de enzimele digestive, dar după aceea activează receptorii epiteliali din intestin, iar apoi este transferat în sânge sub formă de tripeptide. După aceea, o serie de peptide specifice sunt recunoscute de fibroblaste ca un semnal de proliferare, ceea ce declanșează o cascadă de reacții care duc la activarea sintezei de colagen și acid hialuronic în organism. O astfel de stimulare are loc prin expresia genelor (HAS2) și căi metabolice (UDP-GlcA și UDP-GlcNAc). Pur și simplu, acest mecanism fiziologic subtil face corpul nostru să creadă că ar fi suferit daune grave care necesită reparații urgente, așa că, ca răspuns, activează procesele de regenerare pentru a se repara rapid.
Molecula de colagen în majoritatea cazurilor nu poate depăși bariera epidermică. Dar asta nu înseamnă că colagenul nu funcționează în produse cosmetice.
Colagenul vegetal nu există deoarece este o proteină animală. Spre exemplu, proteina de grâu hidrolizată. Va hidrata bine, dar nu are proprietățile colagenului.
Nici colagenul sintetic nu există. Molecula de colagen nu poate depăși bariera epidermică, rămâne la suprafața pielii și nu pătrunde în interior. În cosmetică, colagenul asigură o hidratare eficientă, este higroscopic, adică poate atrage și reține cantități mari de apă, precum acidul hialuronic.
Creează o subțire peliculă respirabilă pe piele, îi conferă netezime și strălucire. Și creează un fel de mediu în care se produce regenerarea. Colagenul prelungește acțiunea uleiurilor esențiale. De asemenea, colagenul funcționează în mod similar în produsele de îngrijire a părului, datorită capacității sale de a crea un film și de a prelungi acțiunea altor ingrediente active, lasă firele netede, hidratate și strălucitoare pentru o lungă perioadă de timp. În același timp, colagenul protejează părul de deteriorarea mecanică.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?