Rezistența la insulină duce la grăsimea de pe burtă. Care este combinația ideală pentru a scăpa de ele. Pleșea, despre înfometare: Cea mai proastă soluție, hormonii o iau razna
Care este combinația ideală pentru a scăpa de rezistența la insulină și de grăsimea de pe burtă. ”Are o bază științifică”, afirmă nutriționistul.
Grăsimea din zona abdominală, ”colăcelul de salvare”, este greu de dat jos prin banalele abdomene, însă este foarte strâns legată de rezistența la insulină.
Ceea ce înseamnă că adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate să vină în ajutorul celor care vor să scape de această grăsime. Acest lucru este important nu doar prin prisma aspectului estetic, ci și cel al sănătății, căci grăsimea viscerală este factor de risc pentru o serie de boli, printre care cele cardiovasculare sau metabolice.
”Când ai insulino-rezistență, orice ai face, oricât sport, oricât te-ai căzni să ții o dietă, nu poți să slăbești. Acest lucru este valabil pentru absolut toată lumea.
Această rezistență la insulină este precursoare diabetului zaharat de tip 2, dar 50% dintre persoanele se duc către diabetul zaharat de tip 2, mai ales cei care au exces de greutate, însă și cei care sunt slabi, sunt sedentari și mănâncă aiurea, și prin stilul lor de viață își cresc riscul pentru această rezistență la insulină, adică băut, fumat, stres, lipsa somnului”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit medicului, cauzele care duc la creșterea rezistenței insulinei includ:
- consumul de carne grasă
- schimbarea masei musculare, ești sedentar, ”aceasta are o influență majoră asupra hormonilor și cum afectează ei greutatea”, spune medicul.
- intoleranță la carbohidrați.
”Dacă mănânci dimineața un croissant sau un covrig și nu asociezi corect niște proteine, crește glicemia, crește insulinemia, glicemia rămâne crescută pentru că ești rezistent la insulină. Acesta este hormonul care introduce glucoza în celule și dacă nu o introduce pentru că ești rezistent, celula e înfometată și simți poftă de dulce, te simți înfometat. Și atunci repeți acest ciclu, te trezești dimineața cu acea poftă de dulce, te duci la o cafea, care crește și ea glicemia, iar acest comportament duce mai tare la insulino-rezistență, mai tare la burtica de care nu mai scap”, a spus medicul.
Cum să scăpăm de insulino-rezistență și de burtă
În acest sens, specialistul în nutriție a exemplificat care sunt alimentele și obiceiurile alimentare care ne pot ajuta să scăpăm atât de insulino-rezistență, cât și de grăsimea de pe burtă. Mai mult, medicul a subliniat că înfometarea este ”cea mai proastă soluție, pentru că acest joc de hipoglicemie - hiperglicemie, hormonii o iau razna, și ajungem la insulino-rezistență”.
Astfel, pentru a scăpa de problema acestei rezistențe la insulină, medicul afirmă că trebuie să ”asociem la fiecare masă, obligatoriu, o sursă de proteine. La fiecare masă din cele trei pe zi, căci dacă mănânci toată ziua, ciugulești, crești glicemia tot timul, crești insulina tot timpul, stai pe insulină crescută, iar ajungi la insulino-rezistență”.
Din rândul proteinelor pe care ar trebui să le avem la masă, nutriționistul a recomandat proteina din ou, iar pentru cei care țin post pe cea din brânza tofu.
”Obligatoriu, după aceea, niște grăsime bună, care înseamnă un sfert de avocado sau poate să însemne nuci ori semințe sau chiar măslinele. Verzi sau negre, după preferințe, măslinele sunt sursă de grăsimi bune, mononesaturate, un pumn este de ajuns.
Avem nevoie și de niște fibre, orice legume vreți, iar dacă faceți și puțin sport este nevoie și de o felie de pâine integrală”, a spus medicul.
În ceea ce privește desertul, nutriționistul spune că acesta trebuie consumat la finalul mesei, ”pentru că mâncat la început, crește glicemia, și se ajunge la insulino-rezistență”, subliniind că ”ordinea în care mănânci alimentele și combinația este foarte importantă.
Această combinație are efect. Aceasta are o bază științifică și se vede clar în comportamentul hormonilor, a glicemiei, că dacă faci combinația dintre proteină, grăsime și fibre ai câștigat.
Și, dacă mai faci și niște sport, să ai masă musculară bună, dacă dormi bine, tai alcoolul, tai țigările, scapi de insulino-rezistență și la laborator, la analize, faci indicele HOMA și vezi unde te poziționezi”, a mai spus nutriționistul.
Riscurile insulino-rezistenței
Oricine poate dezvolta rezistență la insulină - temporar sau cronic. În timp, rezistența cronică la insulină poate duce la prediabet și apoi la diabet de tip 2, dacă nu este tratată sau nu poate fi tratată.
Nivelurile ridicate de insulină pot duce la creșterea în greutate, ceea ce, la rândul său, agravează rezistența la insulină, acesta fiind oarecum un cerc vicios greu de oprit, dra nu imposibil.
Hiperinsulinemia este, de asemenea, asociată cu următoarele afecțiuni:
- niveluri mai ridicate de trigliceride
- ateroscleroză
- hipertensiune arterială.
Rezistența la insulină este, de asemenea, caracteristica principală a sindromului metabolic, care este un set de caracteristici care leagă excesul de grăsime din jurul taliei și rezistența la insulină de un risc crescut de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
Caracteristicile sindromului metabolic includ:
- niveluri ridicate ale glicemiei
- un nivel ridicat de trigliceride
- niveluri scăzute de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL)
- tensiune arterială ridicată, notează Cleveland Clinic.
-
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?03.12.2025, 12:30
-
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
-
-
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
