Colesterol mărit. Alimentele pe care trebuie să le eviți

Deși majoritatea recomandărilor arată că grăsimile saturate trebuie evitate atunci când aveți colesterolul mărit, un nou studiu sugerează că eliminarea carbohidraților din dietă, ar fi, de fapt, cheia pentru...
Dacă aveți un nivel ridicat al colesterolului, probabil vi s-a recomandat să reduceți cantitatea de grăsime saturată pe care o consumați. Astfel de recomandări sunt comune, dar controversate. Unele cercetări anterioare au fost efectuate pe zaharuri, și nu pe grăsimi, deoarece acesta ar fi motivul principal pentru care unele persoane au prea mult colesterol rău LDL. Un nou studiu, publicat în BMJ Journals, a analizat însă carbohidrații, ca principală problemă.
Nivelurile ridicate de colesterol LDL „rău” pot apărea din mai multe motive. Un motiv ar putea fi o afecțiune numită hipercolesterolemie familială, când colesterolul ridicat care semoștenească genetic. Aceste persoane au fost sfătuite în mare parte să reducă numărul de grăsimi saturate din dietă pentru a reduce riscurile de a dezvolta boli de inimă, dar este posibil vechile sfaturi, de zeci de ani, să nu fie de ajutor.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au publicat rezultatele unui nou studiu privind dieta și colesterolul ridicat familial, raportând că nu au reușit să găsească dovezi care să ateste că reducerea grăsimilor saturate va contribui la reducerea riscului de boli cardiace. Rezultatele pun sub semnul întrebării sfaturi de la American Heart Association și alte entități de sănătate publică.
În general, recomandarea pentru persoanele a căror genetică îi determină să dezvolte colesterol ridicat, este să evite consumul de alimente precum uleiul de nucă de cocos și diverse produse animale, inclusiv ouă (sau, cel puțin, gălbenușurile), carne, lactate și brânză. Cercetătorii afirmă că, de fapt, consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați precum keto sau paleo ar putea fi mai benefic.
Cercetările anterioare au analizat efectele anumitor alimente rafinate și zaharuri în dezvoltarea obezității, bolilor de inimă, diabetului și tensiunii arteriale ridicate. Potrivit noii cercetări, consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea să reducă riscul de colesterol ridicat, dar și să reducă alți factori de risc care pot contribui la aceasta, inclusiv excesul de grăsime corporală.
Studiul integral, aici.
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.