Cum să vă îngrășați. Bilic: Învățați să iubiți mâncarea
În vremurile în care multă lume este în căutarea dietei perfecte pentru slăbit, Mihaela Bilic ne arată una pentru cei care își doresc să se îngrașe, dar nu...
Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, ne scoate din ”bula” noastră și ne expune cu ce se confruntă cei care vor să se îngrașe, dar care din diferite motive nu reușesc, dându-le în același timp un sfat foarte important: să învețe să iubească mâncarea.
”Cum să ne îngrășăm? Chiar dacă pare greu de crezut, există persoane care vor să se îngrașe.
Și dacă până acum credeați că este greu de slăbit, aflați că este și mai greu să câștigi câteva kilograme pe cântar. Cum te lupți cu un metabolism risipitor, care irosește caloriile fără să facă rezerve de grăsime? Cum determini pe cineva să fie mâncăcios, când îl vezi că preferă tot ce este dietetic? Cum reușești să crești aportul alimentar la cineva care spune că s-a săturat după 3 linguri de mâncare sau și mai grav că a uitat de foame?
De ce nu se îngrașă o persoană slăbuță? Pentru că nu mănâncă suficient! Percepția pe care o avem despre cantitatea de mâncare consumată zilnic ține mult de psihologia individuală. Persoanele supraponderale au tendința să minimalizeze aportul caloric, să uite de ronțăielile dintre mese și să nu pună la socoteală fructele, sucurile sau alte gustări considerate sănătoase. La slăbănogi e pe dos: hiperbolizează și exagerează consumul! Fac declarații de genul am mâncat ciocolată uitând să spună că era vorba de un cubuleț sau m-am umflat cu tocăniță, deși în realitate au luat 2 guri. Asta în cazul în care mănâncă produse apetisante, grase sau prăjite”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”Supraponderalii au o relație afectivă cu mâncarea”
”Preferința pentru dietetic este o altă trăsătură a celor subponderali. Nu e de mirare că nu se îngrașă atâta vreme cat alegerile lor instinctive merg spre produsele cu puțin zahăr și puțină grăsime. Orice aliment cu gust și miros intens va fi evitat, de la brânzeturi și mezeluri la șnițel și produse de patiserie/cofetărie. Doar când îi auzi povestind despre un preparat că este uleios sau grețos, îți piere și ție apetitul.
Când vrem să ne îngrășăm avem nevoie de un aport mare de calorii, de combinații și asocieri ușor de transformat în depozite de grăsime. Nu ne îngrășăm din iaurt ciorbă salată și carne la grătar ci din sosuri tocături și prăjeli. Asocierea dintre făinoase grăsime și zahăr este rețeta ideală pentru kilogramele în plus, deci includeți în meniu paste, pizza, sendvișuri, sarmale și ardei umpluți tocănițe și prăjituri.
Toleranța crescută la foame este al treilea element care împiedică îngrășarea. Spre deosebire de supraponderali care se gândesc permanent la mâncare și ciugulesc non-stop câte ceva, cei care sunt slabi uită cu adevărat să mănânce. La ei senzația de foame este ușor de tolerat și de ignorat au mereu lucruri importante și interesante de făcut, iar mâncarea trece pe ultimul plan. Pe cât de absurd ar părea mecanismul este același: cine vrea să slăbească se gândește mereu la mâncare și nu reușește pentru că mănâncă prea mult. Cine vrea să se îngrașe nu se gândește mai deloc la mâncare și nu reușește pentru că mănâncă prea puțin. Supraponderalii au o relație afectivă cu mâncarea, o iubesc și nu se pot detașa de ea, în timp ce subponderalii nu sunt atrași de mâncare…deci vor evita contactul cu ea!
Credeați că este vorba de nutriție? Ei bine, totul ține de psihologie și de emoții. Vreți să vă îngrășați? Atunci învățați să iubiți mâncarea”, a mai scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de socializare.
Vezi și: Dieta FLEXITARIANĂ. Ce este și cui îi este RECOMANDATĂ
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum scap de pofta de dulce
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
