Declinul cognitiv, ciupercile reduc riscul la jumătate

Consumul regulat a două porții de ciuperci pe săptămână reduce riscul de declin cognitiv la jumătate. Uite cât de mari trebuie să fie porțiile:
O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Yong Loo Lin de la Universitatea Naționala din Singapore (NUS) a descoperit că seniorii care consumă mai mult de două porții standard de ciuperci pe săptămână pot avea cote reduse cu 50% de insuficiență cognitivă ușoară (MCI).
O porție a fost definită ca trei sferturi dintr-o ceașcă cu ciuperci gătite, cu o greutate medie de aproximativ 150 de grame. Două porțiuni ar fi echivalente cu aproximativ o jumătate de farfurie. Dar, arată cercetătorii, chiar și o mică porție de ciuperci pe săptămână poate fi benefică în reducerea riscului de declin cognitiv.
„Această corelație este surprinzătoare și încurajatoare. Se pare că un singur ingredient disponibil în mod obișnuit ar putea avea un efect dramatic asupra declinului cognitiv", a declarat profesorul asistent Lei Feng, principalul autor al acestei lucrări.
Studiul de șase ani, desfășurat între anii 2011 și 2017, a strâns date de la peste 600 de seniori chinezi cu vârsta de peste 60 de ani care trăiesc în Singapore. Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Institutului de Științe ale Vieții și al Centrului de Științe ale Minții al NUS, precum și al Consiliului Național de Cercetare Medicală al Ministerului Sănătății din Singapore. Rezultatele au fost publicate online în Journal of Alzheimer's Disease, pe 12 martie 2019.
Determinarea MCI la seniori
Insuficiență cognitivă ușoară (MCI) este de obicei văzută ca stadiul dintre declinul cognitiv al îmbătrânirii normale și declinul mai grav al demenței. Seniorii afectați de MCI prezintă adesea o anumită formă de pierdere de memorie sau uitare și pot prezenta, de asemenea, deficit asupra altor funcții cognitive, cum ar fi limbajul, atenția și abilitățile vizuospatiale. Cu toate acestea, schimbările pot fi subtile, deoarece nu prezintă deficitelor cognitive dizabilitante care afectează activitățile de viață de zi cu zi, ceea ce este caracteristic pentru Alzheimer și pentru alte forme de demență.
„Oamenii cu Insuficiență cognitivă ușoară sunt încă în stare să-și desfășoare activitățile zilnice normale. Deci, ceea ce am avut de determinat în acest studiu este dacă aceste seniori au performanțe mai slabe pe teste standard neuropsihologice decât alte persoane de aceeași vârstă și de educație", a explicat Asst Prof. Feng.
„Testele neuropsihologice sunt sarcini special proiectate care măsoară diferite aspecte ale abilităților cognitive ale unei persoane. De fapt, unele dintre testele folosite în acest studiu sunt adoptate din bateria de testare IQ folosită internațional, adică Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS)".
Ciupercile și declinul cognitiv
Șase ciuperci consumate în mod obișnuit în Singapore au fost incluse în studiu. Cu toate acestea, este posibil ca și alte ciuperci să aibă efecte benefice.
Cercetătorii cred că motivul pentru prevalența redusa de Insuficiență cognitivă ușoarăla consumatorii de ciuperci poate fi datorat unui compus specific care se găsește în aproape toate soiurile. „Suntem foarte interesați de un compus numit ergotioneină (ET)", a spus dr. Irwin Cheah, Senior Research Fellow la Departamentul de Biochimie NUS.
„Ergotioneina este un antioxidant unic și antiinflamator, pe care oamenii nu îl pot sintetiza singuri, dar poate fi obținut din surse dietetice, unul dintre principalele fiind ciupercile".
Alți compuși din ciuperci pot fi, de asemenea, avantajoși pentru scăderea riscului declinului cognitiv. Anumite hericenone, erinacine, scabronine și dictioforine pot favoriza sinteza factorilor de creștere a nervilor. Compușii bioactivi din ciuperci pot, de asemenea, proteja creierul de neurodegenerare prin inhibarea producției de beta amiloid și tau fosforilat și acetilcolinesterază.
Pașii următori
Următoarea etapă potențială de cercetare a echipei este de a efectua un studiu controlat, randomizat, cu compusul pur de ergotioneină și alte ingrediente extrase din plante, cum ar fi L-theanina și catechinele din frunzele de ceai, pentru a determina eficacitatea acestor fitonutrienți în întârzierea declinului cognitiv. Astfel de studii intervenționale vor duce la o concluzie mai solidă privind relația cauzală. În plus, prof.as. Feng și echipa sa speră să identifice alți factori alimentari care ar putea fi asociați cu o îmbătrânire sănătoasă a creierului și un risc redus de afecțiuni legate de vârstă în viitor.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!