Declinul cognitiv, ciupercile reduc riscul la jumătate
Consumul regulat a două porții de ciuperci pe săptămână reduce riscul de declin cognitiv la jumătate. Uite cât de mari trebuie să fie porțiile:
O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Yong Loo Lin de la Universitatea Naționala din Singapore (NUS) a descoperit că seniorii care consumă mai mult de două porții standard de ciuperci pe săptămână pot avea cote reduse cu 50% de insuficiență cognitivă ușoară (MCI).
O porție a fost definită ca trei sferturi dintr-o ceașcă cu ciuperci gătite, cu o greutate medie de aproximativ 150 de grame. Două porțiuni ar fi echivalente cu aproximativ o jumătate de farfurie. Dar, arată cercetătorii, chiar și o mică porție de ciuperci pe săptămână poate fi benefică în reducerea riscului de declin cognitiv.
„Această corelație este surprinzătoare și încurajatoare. Se pare că un singur ingredient disponibil în mod obișnuit ar putea avea un efect dramatic asupra declinului cognitiv", a declarat profesorul asistent Lei Feng, principalul autor al acestei lucrări.
Studiul de șase ani, desfășurat între anii 2011 și 2017, a strâns date de la peste 600 de seniori chinezi cu vârsta de peste 60 de ani care trăiesc în Singapore. Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Institutului de Științe ale Vieții și al Centrului de Științe ale Minții al NUS, precum și al Consiliului Național de Cercetare Medicală al Ministerului Sănătății din Singapore. Rezultatele au fost publicate online în Journal of Alzheimer's Disease, pe 12 martie 2019.
Determinarea MCI la seniori
Insuficiență cognitivă ușoară (MCI) este de obicei văzută ca stadiul dintre declinul cognitiv al îmbătrânirii normale și declinul mai grav al demenței. Seniorii afectați de MCI prezintă adesea o anumită formă de pierdere de memorie sau uitare și pot prezenta, de asemenea, deficit asupra altor funcții cognitive, cum ar fi limbajul, atenția și abilitățile vizuospatiale. Cu toate acestea, schimbările pot fi subtile, deoarece nu prezintă deficitelor cognitive dizabilitante care afectează activitățile de viață de zi cu zi, ceea ce este caracteristic pentru Alzheimer și pentru alte forme de demență.
„Oamenii cu Insuficiență cognitivă ușoară sunt încă în stare să-și desfășoare activitățile zilnice normale. Deci, ceea ce am avut de determinat în acest studiu este dacă aceste seniori au performanțe mai slabe pe teste standard neuropsihologice decât alte persoane de aceeași vârstă și de educație", a explicat Asst Prof. Feng.
„Testele neuropsihologice sunt sarcini special proiectate care măsoară diferite aspecte ale abilităților cognitive ale unei persoane. De fapt, unele dintre testele folosite în acest studiu sunt adoptate din bateria de testare IQ folosită internațional, adică Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS)".
Ciupercile și declinul cognitiv
Șase ciuperci consumate în mod obișnuit în Singapore au fost incluse în studiu. Cu toate acestea, este posibil ca și alte ciuperci să aibă efecte benefice.
Cercetătorii cred că motivul pentru prevalența redusa de Insuficiență cognitivă ușoarăla consumatorii de ciuperci poate fi datorat unui compus specific care se găsește în aproape toate soiurile. „Suntem foarte interesați de un compus numit ergotioneină (ET)", a spus dr. Irwin Cheah, Senior Research Fellow la Departamentul de Biochimie NUS.
„Ergotioneina este un antioxidant unic și antiinflamator, pe care oamenii nu îl pot sintetiza singuri, dar poate fi obținut din surse dietetice, unul dintre principalele fiind ciupercile".
Alți compuși din ciuperci pot fi, de asemenea, avantajoși pentru scăderea riscului declinului cognitiv. Anumite hericenone, erinacine, scabronine și dictioforine pot favoriza sinteza factorilor de creștere a nervilor. Compușii bioactivi din ciuperci pot, de asemenea, proteja creierul de neurodegenerare prin inhibarea producției de beta amiloid și tau fosforilat și acetilcolinesterază.
Pașii următori
Următoarea etapă potențială de cercetare a echipei este de a efectua un studiu controlat, randomizat, cu compusul pur de ergotioneină și alte ingrediente extrase din plante, cum ar fi L-theanina și catechinele din frunzele de ceai, pentru a determina eficacitatea acestor fitonutrienți în întârzierea declinului cognitiv. Astfel de studii intervenționale vor duce la o concluzie mai solidă privind relația cauzală. În plus, prof.as. Feng și echipa sa speră să identifice alți factori alimentari care ar putea fi asociați cu o îmbătrânire sănătoasă a creierului și un risc redus de afecțiuni legate de vârstă în viitor.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
