Dieta bogată în fibre, efect dovedit în boli netransmisibile

O meta-analiză bazată pe sute de studii observaționale și clinice realizate pe o perioadă de 40 de ani, dovedește beneficiile unei diete bogate în fibre și cereale integrale. Un aport zilnic de 25 pân�...
Rezulatele meta-analizei sugerează că dieta bogată în fibre și cereale integrale reduce riscul de deces la modul general și, particular, cel datorat bolilor de inimă, cu 15 până la 30%, cumparativ cu persoanele care au dieta cea mai săracă în cele două elemente.
Particular, în cazul bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral (AVC), a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal, dieta bogată în fibre reduce riscul cu 16-24%. La 1.000 de oameni, asta se traduce în cu 13 decese mai puțin și cu 6 cazuri mai puțin de boală coronariană.
În plus, meta-analiza realizată pe baza mai multor studii clinice a relevat faptul că aportul crescut de fibre este asociat cu o greutate corporală mai mică și un colesterol mai scăzut decât la persoanele care consumă cantități mici de fibre.
Mega-studiul a fost comandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a putea actualiza recomandările privind cantitatea zilnică optimă de fibre și pentru a determina ce tip de carbohidrați oferă cea mai bună protecție contra bolilor ne-comunicabile (necontagioase, netransmisibile) și a obezității.
Ce cantitate de fibre ar trebui să mâncăm
Cei mai mulți dintre oameni au un aport zilnic mai mic de 20 de grame de fibre. În 2015, Comitetul Științific Consultativ pentru Nutriție din Marea Britanie a recomandat creșterea cantității de fibre consumate zilnic la 30 de grame, dar doar 9% dintre adulții britanici reușesc să ajungă la o asemenea cantitate. În SUA, aportul mediu de fibre în dietă e de 15 grame pe zi. Surse bogate în fibre dietetice includ cerealele integrale, leguminoase, vegetale și fructe.
243 de studii analizate
„Studiile precedente examinau de regulă un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, deci nu era posibil să stabilești care alimente pot fi recomandate pentru protecția contra unie plaje largi de afecțiuni”, spune profesorul Jim Mann, de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă, autorul corespondent al meta-analizei.
„Descoperirile noastre aduc dovezi convingătoare că ghidurile de nutriție trebuie să se concentreze pe creșterea aportului dietetic de fibre și dpe înlocuire a cerealelor procesate cu cele integrale. Asta va reduce incidența deceselor datorate unei arii largi de boli importante".
Pentru această meta-analiză, cercetătorii au lujat în considerare 185 de studii observaționale și 58 de studii clinice care au implicat 4.635 de adulți. Acestea se focusau pe decese premature și pe incidența bolilor coronariene, a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), dar și asupra incidenței diabetului de tip 2, a cancerului colorectal și a cancerelor asociate cu obezitatea: de sân, endometrial, esofagian și de prostată.
Autorii meta-analizei au luat în considerare doar studiile cu subiecți sănătoși, astfel încât constatările să nu poată fi aplicate pacienților cu boli cronice.
Cu cât mai multe fibre consumi, cu atât ți-e mai bine
Pentru fiecare plus de 8 grame de fibre în dieta zilnică, totalul deceselor și incidența bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 5 și 27%. De asemenea, protecția contra AVC-ului și a cancerului de sân crește. O cantitate de 25 până 29 de grame de fibre pe zi este adecvată, dar datele sugerează că un consum mai mare crește protecția.
Pentru fiecare 15 grame de cereale integrale consumate în plus pe zi, numărul total al deceselor datorate bolilor coronariene, a diabetului de tip 2 și a cancerului colorectal scade cu între 2 și 19%. Un consum mai mare de cereale integrale a fost asociat cu o reducere de 13-33% a riscului de boli netransmisibile – ceea ce se traduce în cu 26 de decese datorate cauzelor generale mai puțin de la 1.000 de persoane și cu 7 cazuri mai puțin de boli coronariene la mia de persoane.
De asemenea, meta-analiza a inclus studii clinice legate de cereale integrale care au arătat că acestea reduc greutatea corporală. Cerealele integrale sunt bogate în fibre dietetice, ceea ce poate explica efectele benefice.
Studiul poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!