Dieta celebră care previne boala Alzheimer

Oamenii de știință au găsit o asociere între microorganismele care trăiesc în intestin și deficitul cognitiv ușor, care poate duce la boala Alzheimer.
Oamenii de știință sugerează că o dietă ketogenică ar putea ajuta la prevenirea Alzheimerului, creând un echilibru mai sănătos al microorganismelor în intestin.
Asociația Alzheimer raportează că 15-20% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un deficit cognitiv, ceea ce implică o deteriorare a memoriei și capacității de a gândi clar.
Medicii nu consideră că deficitul cognitiv ușor este o formă de demență, deoarece persoanele sunt în continuare capabile să funcționeze relativ bine și să trăiască independent. Cu toate acestea, deficitul cognitiv este asociat cu un risc crescut de boală Alzheimer sau cu o altă formă de demență, mai târziu în viață.
Prin urmare, este importantă dezvoltarea unei strategii de prevenție. În ciuda deceniilor de cercetări, nu s-a descoperit nicio terapie care să inverseze sau să prevină modificările creierului observate în Alzheimer.
Oamenii de știință au început să exploreze strategie care implică modificarea dietei pentru a influența comunitățile microbiene din intestin.
Există o legătură între microbiomul intestinal și sistemul nervos central, cercetări recente sugerând asocieri între anumite comunități bacteriene și tulburări neurologice, inclusiv deficit cognitiv ușor, demență și Alzheimer.
Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Școala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, NC, au găsit o „semnătură” bacteriană intestinală distinctă la persoanele cu deficit cognitiv ușor.
Dieta Ketogenică
De asemenea, aceștia au descoperit că o dieta ketogenică modificată în stil mediteranean a modificat comunitățile bacteriene și a redus biomarkerii bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian al subiecților cu deficit cognitiv.
Această dietă conține un număr limitat de carbohidrați și cantități crescute de grăsimi. Acestea sunt în principal grăsimi mono și polinesaturate care provin din ulei de măsline și pește.
O dietă ketogenică sau „keto” conține foarte puțini carbohidrați, pe care organismul îi folosește drept combustibil. Când nu are carbohidrați, corpul începe să-și descompună rezervele de grăsime pentru a produce molecule numite cetone, ca sursă alternativă de energie.
Același grup de cercetători raportează acum asocieri similare între comunitățile de ciuperci din intestin - denumite în mod colectiv micobiom - dieta persoanei și riscul lor de deficit cognitiv.
Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei EBioMedicine.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.