Dungi albe pe pieptul de pui. Ce reprezintă și ce efect au asupra sănătății

Oamenii de știință afirmă că apariția dungilor albe pe pieptul de pui poate semnala o afecțiune musculară produsă de cantitatea de proteine cu care au fost hrănite...
Potrivit unuistudiu din 2013, publicat în Italian Journal of Animal Science, afecțiunea respectivă crește conținutul de grăsime cu 224% și scade cantitatea de proteine. Cercetările publicate în Poultry Science, în același an, au ajuns la o concluzie similară: Grasimea a crescut și mușchii au scăzut pe baza cantității de dungi albe.
Potrivit unui studiu din 2016, realizat de Universitatea din Arkansas și Texas A&M, „severitatea dungilor albe a crescut în ultimii ani”, fiind identificate la 96% din cele 285 de păsări testate. Mai important, afecțiunea „are un impact negativ asupra calității cărnii”.
Oamenii de știință sunt de părere că există un caz simplu de ofertă și cerere. Piața de proteine ieftine încurajează fermierii să producă păsări mai mari în mai puțin timp. Conform Consiliului Național al Puiului, în medie, păsările trimise pe piață în 1950 aveau 1,4 kg și 70 de zile. În 2015, greutatea medie s-a dublat iar păsătile ajungeau pe piață la 2,8 kg - iar vârsta medie a scăzut la 47 de zile.
Cu toate acestea, potrivit Consiliului Național al Puiului, dungile albe afectează doar un „procent mic de carne de pui” și „nu creează probleme pentru sănătate sau pentru siguranța alimentelor pentru oameni”.
Experții în nutriție afirmă că puiul este o alegere alimentară sănătoasă, atât timp cât nu este prăjit. Este o sursă bună de proteine slabe și este bogat în vitaminele B, fier și vitamina B12.
-
Lege nouă în sănătate. Nicușor Dan, explicații22.10.2025, 13:17
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienți22.10.2025, 13:03
-
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă22.10.2025, 11:30
-
Ce trebuie să știi dacă nu mai iei vitamine. Medicii, avertisment22.10.2025, 09:56
-
COVID-19, evoluție neașteptată22.10.2025, 08:48
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.