Fructe. Trei efecte negative asupra sănătății. Cum te pot îmbolnăvi
Fructele aduc beneficii uriașe pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din dietă. Unele persoane pot experimenta, însă, și unele efecte negative.
Consumul de fructe, în special în cantități mari, are o serie de dezavantaje. Fructele pot deranja un sistem digestiv sensibil, pot provoca boli din cauza bacteriilor sau pot produce un dezechilibru de zahar.
Indigestie
Indigestia este asociată cu o serie de simptome incomode. Balonarea, gazele, durerile de stomac, arsurile la stomac și greața apar adesea ca urmare a indigestiei, potrivit Cleveland Clinic. Sunteți mai predispus la indigestie dacă aveți o tulburare care vă afectează sistemul digestiv, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau ulcerații sau dacă beți alcool în exces. Stresul și anxietatea pot declanșa indigestie la unele persoane. Când sunteți predispuși la indigestie, fructele proaspete pot provoca iritații suplimentare. În timp ce fructele acide nu provoacă neapărat tulburarea digestivă, consumul de portocale, măr sau grapefruit, atunci când tractul digestiv este dezechilibrat poate duce la senzații de arsură în stomac, balonare, senzație de prea plin sau diaree. Fructele bogate în fibre pot provoca tulburări ale stomacului dacă le adăugați prea repede în dietă, explică MedlinePlus.com.
Dezechilibrul zahărului
Nimeni nu contestă faptul că fructele sunt alimente sănătose, dar prea mult dintr-un lucru bune pot fi dăunător, mai ales dacă aveți diabet sau alte probleme cu zahărul din sânge. Monitorizați-vă aportul de carbohidrați pentru a menține nivelul sănătos de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă și monitorizarea aportului de fructe. Potrivit Asociației Americane pentru Diabet, dacă sunteți diabetic, o singură porție de fructe trebuie să conțină cel mult 15 g de carbohidrați. O jumătate de banană îndeplinește această cerință sau puteți mânca 1¼ cani de căpșuni întregi. De asemenea, puteți avea o ½ cană de mango sau ¾ căni de ananas.
Bacterii
Fructele sunt expuse la o multitudine de bacterii dintr-o gamă largă de surse. Bacteriile precum E. coli, listeria și salmonella se atașează de fructe din sol, ploaie și vânt, precum și prin apa folosită de cultivatori. Multe fructe au o coajă exterioară dură pe care nu o mănânci, îndepărtând astfel sursa de bacterii, dar dacă această coajă este ruptă, aceleași bacterii pătrund cu ușurință în fructe. Consumul cojilor crește șansa de a ingera bacterii. Fructele cu pielea mai moale, cum ar fi căpșunile și strugurii, merele, piersicile și roșiile sunt o gazdă perfectă pentru multe bacterii purtătoare de boli. Deoarece fructele sunt consumate crude, nu trec prin procesul de încălzire și gătit care poate ucide bacteriile. În timp ce spălarea fructelor vă reduce riscul de a vă îmbolnăvi, aceasta nu elimină întotdeauna toate bacteriile, potrivit Universității din California.
-
Mâncarea care te ajută să-ți păstrezi mintea limpede20.12.2025, 12:46
-
Arginina, suplimentul simplu care ar putea încetini boala Alzheimer20.12.2025, 10:58
-
De ce transpirația nu miroase și cum apare mirosul corporal20.12.2025, 10:00
-
Ce se întâmplă în corpul tău când bei bubble tea20.12.2025, 09:09
-
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
