Fructele de mare, permise și în post. Bilic: Sunt prietenele siluetei și ale sănătății
Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine de primă calitate.
Chiar dacă este post, se pare că avem dezlegare pentru fructele de mare, chiar dacă acestea nu pot fi catalogate drept plante.
”Pentru mine, postul înseamnă exclusiv produse de origine vegetală”, a afirmat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că din punctul de vedere al nutriționistului se bucură de ”existența acestui compromis”.
”Postul Paștelui este lung și fără prea multe 'dezlegări la pește', așa că un strop de proteină de calitate, nu strică. Pentru că asta sunt fructele de mare, o sursă excelentă de proteine de calitatea I.
Conțin 20-25% proteine, au puține grăsimi, sub 3%, vitamine din grupul B și minerale din abundență. Cârcotașii ar spune că au mult colesterol și risc crescut de a declanșa alergii. Eu spun că nu alimentația crește colesterolul din sânge, cât despre alergii, crustaceele sunt doar unul dintre nenumărații factori ce pot fi incriminați.
Există două categorii de fructe de mare: crustaceele, de tip homari sau creveți, și moluștele, adică scoici, caracatiță și calamari. Nu uitați că fructele de mare se află la baza lanțului trofic, ele se hrănesc cu alge și plantoni, deci sunt pline de Omega 3. Apoi, au calciu și fosfor, pentru dinți și oase puternice, potasiu și magneziu, pentru un sistem nervos echilibrat, seleniu și zinc, pentru imunitate și iod pentru un metabolism accelerat. Adăugați la asta proteine complete și puține calorii și veți vedea că fructele de mare sunt prietenele siluetei și ale sănătății”, a mai spus nutriționistul.
La ce trebuie să fiți atenți
Din punct de vedere al calității, Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la prospețimea fructelor de mare, care sunt ușor perisabile, recomandând în același timp varianta congelată. ”Nu le gătiți prea tare, au o carne fragilă, iar temperatura ridicată duce la coagularea proteinelor și le întărește excesiv.
Cât despre cantitate, nu vă faceți griji. Dintr-o oală cu scoici nu rămâi cu mare lucru. Iar la creveți, obosești sau te plictisești de atâta curățat. Și prețul este piperat, deci puțin probabil să facem exces de fructe de mare.
Atenție și la asocieri. Degeaba sunt ele dietetice, dacă le prăjim sau le combinăm cu garnituri de tip cartofi prăjiți. Sunt de post, dar îngrașă tare”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.
Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor
-
Tutunul și impactul lui asupra bugetelor de sănătate publică27.10.2025, 08:23
-
-
-
-
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
