Grăsimile, posibil să nu fie chiar așa de dăunătoare pe cât se crede

Un studiu care a analizat dieta unor persoane vârstnice a ajuns la o concluzie mai mult decât surprinzătoare, privind grăsimile.
Oamenii de știință continuă să exploreze echilibrul corect dintre carbohidrați și grăsimi în diete. Dar pentru adulții în vârstă supraponderali sau obezi, un studiu recent a constatat că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi ar putea oferi beneficii speciale pentru sănătate.
Rezultatele au fost publicate online în Nutrition and Metabolism.
Cercetătorii au cerut unui grup de 40 de adulți obezi, cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani, să urmeze o dietă de opt săptămâni în care 10% din calorii provin din carbohidrați, 25% din proteine și 65% din grăsimi.
Sursele de carbohidrați au inclus verdeață cu frunze verzi, legume fără amidon, unele fructe și cereale bogate în fibre. Aportul de proteine a constat din ouă, pește, carne de porc și de pasăre.
Alimentele care conțin grăsimi includ ulei de măsline, ulei de cocos, uleiuri de nuci, unt de nuci, brânză, lapte de cocos și avocado.
Comparativ cu un grup de control, grupul cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut ridicat de grăsimi a pierdut mai multă grăsime viscerală (grăsimea ascunsă profundă din jurul organelor abdominale). De asemenea, au avut o scădere mare a rezistenței la insulină și și-au îmbunătățit nivelul de colesterol.
Aceste modificări sunt legate de un risc mai mic de accident vascular cerebral, diabet și boli de inimă, notează health.harvard.edu. Deși beneficiile pe termen lung ale acestei diete sunt necunoscute, reducerea consumului de carbohidrați ar putea fi o modalitate prin care adulții mai în vârstă să-și înceapă eforturile de scădere în greutate și să-și îmbunătățească sănătatea în moduri pe care nu le arată întotdeauna scara.
-
-
Efectele surprinzătoare ale contraceptivelor hormonale asupra creierului31.08.2025, 20:33
-
-
5 alimente care te balonează cel mai tare31.08.2025, 16:37
-
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!