Întărește sistemul imunitar cu piper negru. Decoctul care îți aduce doar beneficii
Întărește sistemul imunitar cu piper negru, unul dintre cele mai des folosite condimente din lume.
Nu scapi de răceli? Întărește-ți imunitatea cu cel mai simplu remediu: piper negru. Aceasta este o plantă perenă din familia Pepper. Planta se cultivă pentru fructe, din care se obține condimentul prin diverse prelucrări. Piperul are o aromă bogată, ușor picant, care se asortează bine cu multe feluri de mâncare.
Piperul negru este mai mult decât un condiment culinar. Este considerat „regele condimentelor” și a fost folosit în medicina veche ayurvedică de mii de ani, datorită concentrației mari de compuși potenți ai plantelor benefice.
Nouă superalimente pentru tinerețe veșnică. Iată care sunt acestea
Piperul negru conține nutrienți precum vitamina K, vitamina E, tiamină, vitamina A, vitamina B6, mangan, cupru, fier, calciu, potasiu, zinc și crom. Multe proprietăți benefice ale piperului negru sunt menționate în Ayurveda.
Un decoct de piper negru ajută la răceli și alte boli. Manganul și alte vitamine din piperul negru ajută la controlul tensiunii arteriale și promovează oasele puternice. Alături de aceasta, piperul negru joacă și un rol important în vindecarea leziunilor.
Zerul, elixirul longevității și frumuseții. Cum îl poți folosi
Iată doar câteva beneficii demonstrate științific ale piperului negru pentru sănătate:
Conținut ridicat de antioxidanți. Radicalii liberi sunt molecule instabile, care pot deteriora celulele. Deteriorarea excesivă a celulelor de către radicalii liberi poate duce la probleme grave de sănătate. De exemplu, radicalii liberi provoacă inflamații, îmbătrânire prematură, boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Piperul negru este bogat într-un compus vegetal numit piperina, despre care studiile au arătat că are proprietăți antioxidante puternice.
Are proprietăți antiinflamatorii. Inflamația cronică poate fi un factor major în multe afecțiuni precum artrita, bolile de inimă, diabetul și cancerul. Multe studii de laborator au arătat că piperina, principalul compus activ din piperul negru, poate lupta eficient împotriva inflamației.
Alimentele care îmbunătățesc fertilitatea. Dieta se ține pentru 3 luni. Pleșea: Elixir. A fost corelat cu o rată mai bună de fertilitate
Susține sistemul imunitar. Pentru a te proteja împotriva bolilor, este foarte important să ai un sistem imunitar puternic. Nutrienții din piperul negru măresc activitatea celulelor albe din sânge, făcând imposibil ca bacteriile și virușii externi să atace corpul.
Îmbunătățește digestia. Piperul negru ajută la activarea acidului clorhidric în stomac. De asemenea, conține multe astfel de elemente care reduc cauzele formării gazelor în stomac.
Aduce beneficii creierului. Studiile pe animale au arătat că piperina îmbunătățește funcția creierului, în special în afecțiunile degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.
Stabilizează nivelul zahărului din sânge. Piperina poate ajuta la îmbunătățirea metabolismului zahărului din sânge. De exemplu, persoanele supraponderale care au luat un supliment de piperină au experimentat o îmbunătățire semnificativă a sensibilității la insulină.
Cinci întrebări pe care să ți le pui înainte de a cumpăra suplimente
Reduce colesterolul. Colesterolul crescut în sânge este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, care este principala cauză de deces la nivel mondial. Extractul de piper negru reduce nivelul colesterolului. În plus, se crede că piperul negru și piperina îmbunătățesc absorbția suplimentelor alimentare care pot reduce colesterolul, cum ar fi turmericul (până la 2000%).
Are proprietăți anti-cancer. Cercetătorii speculează că piperina poate avea proprietăți anticancerigene. Deși nu au fost testate pe oameni, studiile de laborator au arătat că piperina încetinește replicarea celulelor canceroase de sân, prostată și colon și provoacă moartea celulelor canceroase.
Un alt studiu a testat 55 de compuși din condimente și a constatat că piperina a fost cea mai eficientă în creșterea eficacității tratamentului convențional pentru cancerul de sân triplu negativ (cel mai agresiv tip de cancer).
Cum să mănânci de toate fără să te îngrași. Patru trucuri care activează metabolismul
Piperul negru vă poate aduce beneficii sănătăți în multe alte moduri: crește absorbția nutrienților esențiali și a compușilor vegetali benefici, promovează sănătatea intestinului prin creșterea bacteriilor benefice, ameliorează durerea și reduce pofta de mâncare.
Cum se consumă piperul
Piperul negru are gust picant subtil și o aromă bogată. De asemenea, se potrivește bine cu alte condimente sănătoase, inclusiv turmericul, cardamomul, chimenul, usturoiul și coajă de lămâie.
Un praf de piper negru măcinat poate fi un condiment delicios pentru legume, preparatele din paste, carne, peste și multe altele. Adăugarea de piper negru în salate dublează aroma legumelor.
Prepară pește, pui, brânză de vaci, tofu și alte proteine cu piper măcinat grosier și alte condimente.
Piperul negru poate fi amestecat cu suc. Această tehnică îmbunătățește și gustul sucului. Poți folosi piper negru în loc de chili roșu. Amestecul de ghimbir, miere și piper negru ameliorează tusea și răceala în timpul iernii. Poți face un decoct de piper negru și ghimbir și să-l bei în loc de ceai.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
