Mâncarea de tip fast-food prostește: descoperirea șocantă a oamenilor de știință

Mâncarea de tip fast food prostește, cel puțin asta au descoperit oamenii de știință în studiile făcute pe șoareci.
O revizuire a zeci de studii făcute pe șoareci, ce a fost efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, din Los Angeles, a descoperit că o dietă bogată în calorii și bogată în grăsimi - denumită „dieta occidentală” în cercurile de cercetare - la începutul vieții a fost legată de o slăbire a memoriei, comportament anxios crescut și alte probleme cognitive. Toate aceste aspecte păreau a fi complet separate de efectele bine documentate pe care le are o dietă occidentală asupra greutății, metabolismului și stării generale de sănătate, potrivit revizuirii, care a fost publicată la începutul acestui an în revista Frontiers in Neuroscience, sugerând că dieta poate avea un impact mult mai mare asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât se credea anterior.
Mai exact, analiza a constatat că șoarecii care consumă o dietă occidentală în primele etape ale vieții, care sunt importante pentru dezvoltare, au agravat anxietatea și funcția de memorie, indiferent de creșterea în greutate. De asemenea, a dus la o creștere a comportamentelor asemănătoare dependenței, pe măsură ce șoarecii au crescut până la pofta alimentelor zaharoase și bogate în grăsimi, alături de o scădere a comportamentelor sociale.
Ideea din spatele revizuirii este că dieta occidentală poate funcționa ca un proxy pentru o dietă americanizată bogată în gustări, băuturi răcoritoare și alte alimente nesănătoase, au scris cercetătorii UCLA în lucrarea lor.
„Pe lângă faptul că este un predictor al obezității și al disfuncției metabolice, consumul unei diete occidentale (WD) este legat de o performanță cognitivă mai slabă pe tot parcursul vieții”, au scris ei. „În special, consumul de WD în timpul etapelor critice de dezvoltare ale vieții are consecințe negative asupra diverselor abilități cognitive mai târziu la vârsta adultă.”
Desigur, cel mai bun mod de a testa impactul dietei asupra cunoașterii ar fi studiile pe oameni, dar cercetarea nutrițională este cunoscută ca fiind dificilă. Deci, în locul unei cercetări aprofundate efectuate la om, studiile efectuate pe șoareci pot servi ca un indicator rezonabil - dacă nu perfect - al posibilelor riscuri pentru sănătatea noastră, care merită să fie luate în considerare.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.