Mese mici și dese sau mese mari și rare? Ce spun cercetările recente despre frecvența meselor și impactul lor asupra greutății corporale

Consumul de mese mici și frecvente este o practică larg acceptată pentru îmbunătățirea metabolismului și prevenirea bolilor cronice, dar cercetările recente oferă rezultate mixte privind eficacitatea acestei...
Ideea conform căreia consumul mai multor mese mici pe zi poate îmbunătăți metabolismul și poate atinge un nivel optim de sănătate este larg acceptată în cultura modernă. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că consumul de mese mai mici și mai frecvente poate fi cel mai bun pentru prevenirea bolilor cronice și pierderea în greutate.
Acest lucru a determinat tot mai multe persoane să își schimbe obiceiurile alimentare în favoarea luării mai multor mese mici pe parcursul zilei. Susținătorii acestui model alimentar susțin că acesta poate îmbunătăți sațietatea, crește metabolismul și compoziția corporală, previne căderile de energie, stabilizează glicemia și previne supraalimentarea.
Cu toate acestea, unele studii nu arată niciun beneficiu semnificativ, iar unele cercetări sugerează că ar fi mai benefic să se țină trei mese mai mari. Acest lucru evidențiază dovezile mixte care susțin beneficiile meselor mici și frecvente față de cele mai mari.
Frecvența meselor și bolile cronice
Primele studii epidemiologice sugerează că creșterea frecvenței meselor poate îmbunătăți nivelul lipidelor din sânge și poate reduce riscul de boli de inimă. Experții recomandă să nu se mănânce mai puține mese mari pe zi.
Unele studii au susținut aceste constatări, sugerând că persoanele care consumă mese mici și frecvente au niveluri mai bune de colesterol. Un studiu transversal din 2019 a constatat că consumul a mai mult de patru mese crește colesterolul HDL și scade mai eficient trigliceridele de post, care sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă. Cu toate acestea, acest studiu observațional poate dovedi doar asocierea, nu și cauzalitatea.
O analiză publicată în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii a concluzionat că o frecvență mai mare a meselor este asociată cu un risc redus de diabet și boli cardiovasculare.
Foto: Freepik
Frecvența meselor și pierderea în greutate
Cercetările privind impactul meselor frecvente asupra pierderii în greutate sunt mixte. Un studiu a comparat consumul a trei mese pe zi sau a șase mese mai mici și mai frecvente asupra grăsimii corporale și a foamei percepute.
Ambele grupuri au primit calorii adecvate pentru a-și menține greutatea corporală curentă, dar nu s-a observat nicio diferență în ceea ce privește cheltuielile energetice și pierderea de grăsime corporală. În mod interesant, cei care au consumat șase mese mai mici pe parcursul zilei au avut niveluri crescute ale foamei și dorinței de a mânca în comparație cu cei care au mâncat trei mese mai mari pe zi.
Cercetătorii au emis ipoteza că cei care au consumat mese frecvente ar fi mai predispuși să consume mai multe calorii pe zi decât cei care au mâncat mai rar.
Un alt studiu observațional de amploare sugerează că adulții sănătoși pot preveni creșterea în greutate pe termen lung dacă mănâncă mai rar, iau micul dejun și prânzul la interval de 5-6 ore, evită gustările, consumă cea mai mare masă dimineața și postesc timp de 18-19 ore peste noapte.
Cu toate acestea, din cauza inconsecvențelor și a limitărilor din corpul actual de dovezi, nu există dovezi suficiente pentru a determina relația dintre frecvența meselor și compoziția corporală și riscul de supraponderalitate și obezitate.
Frecvența meselor și performanța atletică
Experții sugerează că mesele mici și frecvente pot fi benefice sportivilor care urmează o dietă hipocalorică, deoarece ajută la menținerea masei musculare slabe. Cu toate acestea, dovezi limitate sugerează că o frecvență mai mare a meselor la sportivi poate crește performanța, susține pierderea de grăsime și îmbunătățește compoziția corporală, în special atunci când se acordă prioritate aportului caloric zilnic total. Societatea Internațională de Nutriție Sportivă susține acest lucru.
Calitatea alimentelor
Consumul a cel puțin trei mese pe zi este legat de o mai bună calitate a dietei, inclusiv un aport mai mare de legume, verdețuri, leguminoase, fructe, cereale integrale și lactate. Această dietă conduce, de asemenea, la mai puțin sodiu și zaharuri adăugate în comparație cu cei care consumă două mese pe zi. Un studiu din 2020 a constatat că frecvența crescută a meselor este asociată cu o calitate mai ridicată a dietei. Cu toate acestea, frecvența gustărilor și calitatea dietei variază în funcție de definiția gustărilor.
Studiile nu prezintă dovezi substanțiale care să susțină un model alimentar în detrimentul celuilalt, însă ambele pot fi benefice atâta timp cât accentul se pune în primul rând pe obiceiurile alimentare sănătoase.
Unele populații pot beneficia de șase până la 10 mese mici, frecvente, cum ar fi cele care se confruntă cu sațietatea timpurie, încearcă să ia în greutate, au gastropareză sau prezintă simptome gastrointestinale.
Pentru a pierde în greutate, este important să țineți cont de mărimea porțiilor și să nu depășiți necesarul zilnic de calorii. De exemplu, dacă aveți nevoie de 1.800 de calorii pentru a vă menține greutatea și alegeți să mâncați șase mese mici pe zi, fiecare masă ar trebui să aibă în jur de 300 de calorii.
Printre persoanele care pot beneficia de trei mese mai mari pe zi se numără cele care au dificultăți în a practica controlul porțiilor, cele care au tendința de a nu mânca conștient și cele care duc o viață ocupată și nu au timp să planifice și să pregătească mini mese nutritive pe zi.
Prioritizarea alimentelor integrale și a calității dietei este esențială, deoarece mai puține mese înseamnă mai puține oportunități de a obține nutrienții cheie de care organismul are nevoie.
Cea mai bună dietă pentru o sănătate optimă
Studiile nu prezintă dovezi substanțiale care să susțină un model alimentar în detrimentul celuilalt, însă ambele pot fi benefice atâta timp cât accentul se pune în primul rând pe obiceiurile alimentare sănătoase.
Unele populații pot beneficia de șase până la 10 mese mici, frecvente, cum ar fi cele care se confruntă cu sațietatea timpurie, încearcă să ia în greutate, au gastropareză sau prezintă simptome gastrointestinale.
Pentru a pierde în greutate, este important să țineți cont de mărimea porțiilor și să nu depășiți necesarul zilnic de calorii. De exemplu, dacă aveți nevoie de 1.800 de calorii pentru a vă menține greutatea și alegeți să mâncați șase mese mici pe zi, fiecare masă ar trebui să aibă în jur de 300 de calorii.
Printre persoanele care pot beneficia de trei mese mai mari pe zi se numără cele care au dificultăți în a practica controlul porțiilor, cele care au tendința de a nu mânca conștient și cele care duc o viață ocupată și nu au timp să planifice și să pregătească mini mese nutritive pe zi.
Prioritizarea alimentelor integrale și a calității dietei este esențială, deoarece mai puține mese înseamnă mai puține oportunități de a obține nutrienții cheie de care organismul are nevoie.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum scap de pofta de dulce
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.