Mihaela Bilic, alimente din care poți ronțăi fără să te îngrași

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că există un tip de alimente din care poți ronțăi liniștit, că nu te îngrași și nici nu-ți afectează sănătatea. Iată care sunt acestea și ce beneficii aduc:...
„Dacă este vreun aliment pe care să-l putem consumă fără limită de cantitate, fără frică pentru siluetă sau sănătate și pentru care să primim încurajări de la nutriționiști, ei bine legumele sunt acelea! Niciodată nu veți fi certați și nici vinovați nu trebuie să va simțiți, dacă ați făcut exces de legume. Cu o mențiune: să nu fie cu ados de ulei/grăsime... iar cartoful nu e legumă", arată medicul Mihaela Bilic.
De ce nu îngrașă legumele
Ea ne explică de ce aceste alimente nu îngrașă.
„De ce legumele au ajuns să fie un „must" în dietă zilnică? Din simplu motiv că sunt pline de apă (aprox 90%) și sărace în calorii. Avem în legume fibre din belșug, urme de proteine, grăsimi și carbohidrați, cât despre vitamine și minerale - cu cât mai multe, cu atât mai bine - chiar nu îngrașă! Apoi legumele trebuie mestecate, operațiune care necesită timp și efort, avantajul fiind că ne mai domolesc un pic lăcomia și impulsivitatea alimentară".
Dacă nu mesteci corect, mintea ta nu va înțelege că te-ai săturat, arată Mihaela Bilic. Mai mult, spune nutriționistul, ne putem păcăli serios atunci când bem varii lichide: în primul rând pentru că uităm să calculăm și caloriile din acestea, și în al doilea pentru că nu ne săturăm.
„Știați că mintea noastră realizează că am mâncat doar atunci când mestecăm? Orice lichid, fie că e vorba de suc, lapte sau alcool, este considerat APĂ și trecut cu vederea în bilanțul energetic al zilei. Absurd este că aceste calorii provenite din lichide (cu tot cu zahărul pe care îl conțin), nu satură și nici de foame nu țîn. Putem bea litri de lichide, vom consideră că am mâncat doar atunci când am mestecat poate acesta e motivul pentru care călugării budiști recomandă să mestecam până și apă!?!!", punctează Mihaela Bilic, într-un post pe pagina sa de Facebook.
Ce efecte are ronțăiala
Dincolo de faptul că ne hrănim, ronțăiala mai are și alte efecte.
„Deci înapoi la legume, alimentul ideal de mestecat. Și de ronțăit. Cu toții știm, ronțăiala calmează, liniștește, elimina stresul... și îngrașă, pentru că în general toate produsele de ronțăit sunt crocante, deshidratate, bogate în zahăr, sare și grăsimi, deci hipercalorice și periculoase pentru silueta: biscuiți, stick-suri, chips-uri, napolitane, migdale, alune, semințe etc. Legumele sunt excepția, putem să ronțăim că iepurașii, din apă și din fibre nu se îngrașă nimeni.Chiar dacă afară încă e iarnă, niște legume proaspete nu strică - mai crește imunitatea și facem și un mic detox post-sărbători. Bastonasele de legume proaspete sunt un aperitiv delicios pentru întâlniri și petreceri, ușor de pregătit și unanim apreciat. (...) Or fi ele legumele sănătoase, dar au nevoie de un pic de „ajutor" la capitolul GUST. Salată de vinete, humusul sau sosul de iaurt vor fi „argumentul" irezistibil pentru consumul de legume. Și dacă luăm în calcul că ele sunt folosite în cantitate mică, pe post de „condiment", nici silueta nu ne este pusă în pericol", arată medicul.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.