Mihaela Bilic: Emulsifianții pot afecta imunitatea. În ce alimente se găsesc
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la emulsifianții din produsele alimentare.
Nutriționistul Mihaela Bilic a expus, pe contul său de socializare, semnalul de alarmă cu privire la efectele nocive ale emulsifianților din produsele alimentare, cel mai important dintre acestea fiind legat de scăderea imunității.
”Emulsifianții pot afecta imunitatea
Evitați produsele care conțin conservanți și aditivi alimentari? Bine faceți! Se pare că tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul întrebării. Ultimele studii arată că emulsifianții, folosiți pe scară largă în industria alimentară, au efecte nefaste asupra florei intestinale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Ce rol au emulsifianții
”Unesc ingrediente care în condiții normale nu se amestecă între ele, cum ar fi apa și uleiul. Prezența lor într-un produs creează o consistență cremoasă, o structură aerată și omogenă.
Datorită lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, înghețata mai pufoasă iar produsele de panificație mai moi. Formează o rețea micelară care fixează apa și grăsimea, deci sunt esențiali pentru aspectul, structura și prospețimea produselor ultraprocesate.
Există emulsifianți naturali și sintetici. Lecitina sau E322 o găsim în gălbenușul de ou și face posibilă prepararea de maioneză, creme, sosuri, ciocolată. Guma arabică sau de xantan cresc vâscozitatea și transformă lichidul în gel.
Caraghenanii sau E407 sunt extrași din algele roșii și utilizați ca gelifianți, agenți de îngroșare și stabilizatori. Îi găsim în sosuri și creme, deserturi, iaurt cu fructe, înghețată, lapte vegetal, ba chiar și în produsele bio.
Polisorbații sau E430 sunt substanțe de sinteză care previn aglomerarea grăsimilor, îi găsim în sosuri și înghețată”, a continuat nutriționistul.
Ce legătură este între emulsifianți și microbiota intestinală
”Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joacă un rol important în metabolism, imunitate, inflamație, funcționarea sistemului nervos și cardiovascular.
Dezechilibrul microbiotei se numește disbioză și este provocat de stresul cronic sau de o alimentație săracă în fibre. Mai nou a fost demonstrat efectul nefast pe care anumiți emulsifianți îl au asupra microbiotei”, subliniază Mihaela Bilic.
Care este mecanismul
”Acești aditivi alimentari cresc permeabilitatea intestinului și permit intrarea agenților patogeni, alergenilor și toxinelor din tubul digestiv în organism. Emulsifianții distrug funcția de protecție pe care o are mucoasa tubului digestiv.
Odată ce bariera intestinală este slăbită, antigenele din exterior pătrund în circulație, se activează inflamația cronică și bolile autoimune.
Începând cu anul 2016 oamenii de știință au tras un semnal de alarmă în legătură cu 2 familii de aditivi: polisorbații și carboximetilceluloza, acuzați că perturbă flora intestinală și au efect proinflamator.
Noi studii publicate în 2021 au extins lista aditivilor care trebuie evitați. Guma de xantan reduce compoziția florei microbiene și scade densitatea bacteriilor intestinale.
La fel și monostearații folosiți în produsele de panificație și patiserie, care afectează compoziția microbiotei și cresc inflamația. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât consumăm mai mulți aditivi asociați între ei.
Așadar evitați produsele ultraprocesate, conțin o combinație de mai mulți emulsifianți și crează un efect cocktail”, a încheiat Mihaela Bilic.
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.

