Nutriționist celebru: Cerealele nu sunt toate sănătoase, pot duce la cancer

De profesie biolog și biochimist, celebrul nutriționist spune că atunci când renunțăm la carne în favoarea cerealelor facem o greșeală capitală care ne poate costa sănătatea. Nu toate cerealele...
Dr. Gheorghe Mencinicopschi, celebru biolog, biochimist și cercetător român și fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, spune că renunțarea la carne în favoarea cerealelor e o greșeală capitală.
„Excesul de carbohidrați, mai ales carbohidrații rafinați, care se găsesc în tot felul de alimente, de la patiserie, cofetărie, chips-uri, snacks-uri, tot ce vreți dumneavoastră, sunt una din cauzele și din factorii importanți ai apariției obezității și diabetului zaharat de tip 2. Deci, iată că nu dieta aceea bogată în carne era inamicul. Am sărit în cealaltă extremă, nu mai mâncăm nimic de origine animală, mâncăm cereale".
Ne îmbolnăvim cu mâna noastră
Specialistul a explicat, duminică seară, la Medika tv, că ideea indusă de reclame cum că toate cerealele sunt „sănătoase" e pur comercială și extrem de periculoasă pentru că ne poate îmbolnăvi.
„Cercetările moderne arată că din ce în ce mai multe persoane sunt sensibile la gluten. Unele chiar suferă de o boală teribilă, care este subdiagnosticată cu siguranță la noi în țară, și care se cheamă intoleranța la gluten sau boală celiacă. Boala celiacă este o afecțiune care are simtome extrem de variate. De la stări de oboseală inexplicabile, de la stări mentale deosebite, de la stări depresive inexplicable, și până la asocierea ei cu diabetul, cu anumite forme de cancer, în special cancer al zonelor limfatice și gastrointestinal. Dar este o boală care practic îți distruge structura intestinului subțire, creează malabsorbție, și de aici, sigur, în serie, vin toate celelalte. Este ca și când nu ai putea să te hrănești", subliniază Dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Măcar două zile pe săptămână să mâncăm mai puțin
Nutriționistul arată că, de fapt, marea noastră problemă e că mâncăm prea mult și că ar trebui să avem câteva zile pe săptămână în care să înjumătățim toate porțiile.
„Vreau să vă spun că omul este genetic adaptat la foame. Omul rezistă, fără să se îmbolăvească, chiar se însănătoșește dacă ține zile în care mănâncă mai puțin. Post intermitent. Sigur, el este promovat și de religie. Înainte, bunicii noștri, poate părinții noștri, îl țineau. Nu vorbim de postul negru, că acesta este iar o extremă. Vorbim de postul acela în care mănânci mai puține calorii. Adică în loc să mănânci 2.000 - 2.500, mănânci 1.000 - 1.500. Că nu mori dacă mănânci miercurea și vinerea mai puțin și bei mai multă apă! S-a constatat că nu numai că nu ne îmbolnăvim, dar că organismul intră într-un regim de regenerare, de reparație, chiar de vindecare".
Am făcut din mâncare o distracție
Am făcut din mâncare o distracție și de asta a apărut obezitatea, arată specialistul.
„Nu suntem deloc adaptați la îmbuibare. Tocmai ce se întâmplă astăzi. Și la îmbuibare cu mâncare care este nesănătoasă și care creează dependențe. Și ne îmbuibăm, și facem entertainment din asta. Adică facem din mâncare o distracție, sau mâncăm nervos și inconștient, în orice situație. Mâncarea trebuie mâncată și ea cu rost și la anumite ore".
Pe lângă faptul că ne umplem stomacul până la refuz, mai facem o greșeală majoră, spune Mencinicopschi: aceea de a mânca seara ce ar fi trebuit să mâncăm dimineața.
„Mâncați în prima parte a zilei ceea ce mâncați seara. Mă veți întreba „cum, să mănânc dimineața ciorbă sau o friptură?" Dar de ce nu? De secole englezii ce aveau la micul dejun? Șuncă și ouă, fasole și cârnați! Și când mâncau așa nu erau obezi! Erau sănătoși. Este ca și în cazul în care pleci la un drum lung cu o mașină, tot dau exemplul acesta. Când pui benzină în rezervor? Când te oprești? La finalul drumului? Sau pui când ai plecat de acasă? Și atunci, când am eu nevoie de energie? În cursul zilei, nu seara când mă culc. Nu poți să dormi și te vei și îngrășa. Sunt lucruri extrem de mărunte și nesemnificative care te salvează, pentru că odată instalată obezitatea este foarte greu de scăpat de ea".
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.