Nutrigenomica: dieta ideală în funcție de ADN-ul tău. O abordare personalizată a nutriției

Nutrigenomica analizează interacțiunea dintre gene și nutriție pentru a crea diete personalizate, ajutând astfel la prevenirea bolilor și optimizarea...
Nutrigenomica este o metodă care îi ajută pe indivizi să determine ce va funcționa cel mai bine pentru ei în ceea ce privește obiectivele lor de sănătate. Aceasta implică studierea modului în care genele și nutriția interacționează, variantele genetice prezicând modul în care organismul va răspunde la anumiți nutrienți.
De exemplu, variantele genei FTO pot afecta metabolismul, cheltuielile energetice și echilibrul energetic, influențând gestionarea greutății și compoziția corporală. Aceste variante genetice pot ajuta persoanele să aleagă un plan alimentar care să se potrivească cu compoziția lor genetică. Gena asociată masei de grăsime și obezității (FTO) este esențială pentru secreția de insulină și funcția celulelor beta
Testele nutrigenomice pot fundamenta deciziile de zi cu zi, cum ar fi reducerea consumului de sodiu sau de grăsimi saturate pentru a preveni hipertensiunea arterială sau colesterolul, evitarea poftelor de dulciuri pentru a evita diabetul de tip 2, evitarea stărilor de nervozitate induse de cafeină, pierderea în greutate printr-o dietă bogată în proteine și arderea mai multor grăsimi prin antrenamente de forță sau cardio.
Prin înțelegerea modului în care organismul răspunde la macronutrienți precum carbohidrații, grăsimile și proteinele, persoanele pot lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la dieta lor și la rutina de exerciții fizice. Această abordare nutrițională personalizată poate ajuta la promovarea pierderii în greutate, prevenirea bolilor și performanța sportivă.
Ce presupune testarea nutrigenomică?
Testarea nutrigenomică implică o prelevare de ADN din gură, care este trimisă la un laborator pentru analiză, rezultatele fiind afișate câteva săptămâni mai târziu. Laboratoarele pot analiza peste 70 de gene diferite. Precizia testului este ridicată, dar nu garantează starea de sănătate sau răspunsul organismului la nutrienți.
Testele nutrigenomice fără prescripție medicală sunt disponibile la companii, dar este esențial să consultați un profesionist. Dieteticienii înregistrați cu formare în nutrigenomică pot explica relevanța rezultatelor pentru sănătate și pot ajuta la alegerea alimentelor care minimizează riscurile și optimizează sănătatea în funcție de variantele specifice. De exemplu, un dietetician poate ajuta la reducerea riscului asociat cu niveluri ridicate de trigliceride prin adăugarea mai multor acizi grași omega-3 în dietă.
Foto: Freepik @DC Studio
Impactul asupra dietei
Nutrigenomica este un instrument care ajută la identificarea părților cu cel mai mare impact ale unei diete asupra sănătății și poate reduce factorii de risc pentru boli. De asemenea, întărește motivația de a lucra la obiectivele de sănătate. De exemplu, hipertensiunea arterială poate fi influențată de genetică, dar aceasta nu înseamnă că este inevitabilă. Nutrigenomica poate ajuta la crearea unui plan acționabil pentru a trăi o viață mai sănătoasă.
Genetica este o parte a imaginii sănătății, dar factori precum stilul de viață și mediul joacă, de asemenea, un rol. Studiul PREDICT 1, care a colectat date de la 1 000 de participanți, a constatat că macronutrienții din mese au avut cel mai mare impact asupra nivelului zahărului din sânge, în timp ce bacteriile intestinale au avut cel mai mare impact asupra nivelului lipidelor din sânge. Genetica a avut o influență mai mare asupra nivelului zahărului din sânge în comparație cu lipidele, deși mai puțin semnificativă în comparație cu compoziția mesei.
În concluzie, genetica joacă un rol într-un dans complex între factori care variază de la o persoană la alta. Este posibil să se schimbe mulți dintre acești factori, inclusiv dieta, exercițiile fizice, bacteriile intestinale și somnul.
Este nutrigenomica viitorul nutriției?
Nutrigenomica este de așteptat să devină o parte obișnuită a alegerilor nutriționale în viitor, pe măsură ce oamenii află mai multe despre constituția lor genetică. În timp ce tendințele genetice sunt previziuni, acestea oferă o abordare mai direcționată pentru a determina pașii de urmat pentru a vă simți cel mai bine, deoarece nu sunt garanții și nu pot elimina încercările și erorile în ceea ce privește dieta, suplimentele și rutinele de antrenament.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!