Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Postul poate îmbunătăți starea de sănătate. Cercetătorii au constatat că alimentația specifică postului reduce monocitele, care sunt responsabile de inflamații.
Dietele specifice postului au fost tot mai mult în centrul atenției în ultimii ani, iar specialiștii au vrut să vadă ce efecte are în organism, dacă are. Astfel, într-un studiu publicat în Cell, cercetătorii din Mount Sinai au descoperit că postul reduce inflamația și îmbunătățește bolile inflamatorii cronice, fără a afecta răspunsul sistemului imunitar la infecții acute.
În timp ce inflamația acută este un proces imun normal care ajută la combaterea infecțiilor, inflamația cronică poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer, scleroză multiplă și boli inflamatorii intestinale.
„Se știe că restricția calorică îmbunătățește bolile inflamatorii și autoimune, dar sunt încă slab înțelese mecanismele prin care aportul caloric redus controlează inflamația”, a spus autorul principal Miriam Merad, doctor, director al Precision Immunology Institute at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai.
Lucrând cu celulele imunitare umane și cele ale șoarecilor, dr. Merad și colegii săi au arătat că postul intermitent a redus eliberarea de celule pro-inflamatorii numite „monocite” în circulația sângelui. Cercetările ulterioare au arătat că în perioadele de post, aceste celule trec în „regimul de somn” și sunt mai puțin inflamatorii decât monocitele găsite la cei care au fost hrăniți.
„Monocitele sunt celule imunitare extrem de inflamatorii care pot provoca leziuni tisulare grave, iar acestea au crescut din ce în ce mai mult în sânge la majortatea populației, ca urmare a obiceiurilor alimentare pe care oamenii au dobândit-o în ultimele secole”, a spus dr. Merad.
„Având în vedere spectrul larg de boli care sunt cauzate de inflamația cronică și numărul din ce în ce mai mare de pacienți afectați de aceste boli, există un potențial enorm în investigarea efectelor antiinflamatorii ale postului”, a declarat primul autor Ștefan Jordan, doctor și partener postdoctoral la Department of Oncological Sciences at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai.
Cercetătorii intenționează să încerce în continuare să descifreze mecanismele moleculare prin care postul îmbunătățește bolile inflamatorii, ceea ce ar putea duce la noi strategii terapeutice preventive pentru tratamentul multor boli umane.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.