Proteinele din plante versus proteinele animale. Care sporesc longevitatea

Un studiu realizat pe mii de bărbați și femei susține că un consum mai mare de proteine bazate pe plante ar spori longevitatea și ar scădea riscul de boli de inimă sau cancer.
Proteine, plante, animale. Cercetătorii susțin că un consum mai mare de proteine vegetale ar adăuga ani în plus. La studiu au participat 70.000 de bărbați și femei din Japonia, între 45 și 74 de ani, care nu sufereau de cancer, boli cardiace sau accident vascular cerebral. Aceștia au completat o serie de chestionare detaliate privind dieta la începutul studiului și le-au repetat la fiecare cinci ani. Cercetarea s-a întins pe aproape două decenii.
După circa 18 ani, cercetătorii nu au găsit vreo asociere clară între aportul de proteine animale și longevitate. La participanții la studiu care și-au luat cea mai mare parte din proteine din plante – de regulă, din soia, legume și cereale – s-a estimat o rată mai mică de deces comparativ cu cei care au mâncat cantități mici de proteine din plante. Cei de la Harvard Medical School subliniază că mare parte a proteinelor animale din dieta japonilor provine din pește, nu din carne roșie.
Conform sursei citate, înlocuirea proteinei vegetale cu proteine animale (în special carne roșie sau prelucrată) a fost legată de un risc mai mic de a muri de boli de inimă sau cancer.
Studiul a fost publicat online de JAMA Internal Medicine.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!