Sănătos sau gustos: cum aleg oamenii alimentele, bazându-se doar pe aspect

„Sănătos nu este gustos”, pare să fie concluzia la care ajung oamenii atunci când trebuie să aleagă un produs alimentar bazându-se doar pe aspect. Asta a dovedit un studiu în acest sens...
Noile cercetări au demonstrat modul în care producătorii de alimente ar putea modifica textura de suprafață a produselor alimentare pentru a schimba percepțiile oamenilor și pentru a promova o alimentație sănătoasă.
Studiul, condus de psihologul de consum Dr. Cathrine Jansson-Boyd de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a investigat percepțiile oamenilor despre biscuiți identici cu șase texturi diferite.
Publicată în revista Food Quality and Preference, cercetarea a implicat 88 de persoane care au evaluat cei șase biscuiți de ovăz în ceea ce privește cât este de sănătos produsul, cât este de gustos, cât e de crocant, cât e de ușor de mestecat, cât de plăcut la gust și care este probabilitatea de cumpărare, numai pe aspectul lor vizual, fără s-i guste sau să-i atingă.
Studiile anterioare au arătat că ambalarea, etichetarea și chiar textura unei cani sau a unei farfurii pot modifica percepția oamenilor despre hrană. Acest nou studiu a analizat modul în care un produs alimentar în sine poate fi perceput diferit în funcție de aspectul său.
Sănătos, sau gustos
Biscuiții de ovăz au fost aleși deoarece pot reprezenta atât o gustare „sănătoasă”, cât și „nesănătoasă”. Cercetările au descoperit că textura de suprafață a biscuitului de ovăz le-a comunicat în mod clar oamenilor cât de sănătos a fost probabil și participanții au văzut biscuiții care aveau o textură explicită, pronunțată, ca fiind mai sănătoși.
Cu toate acestea, biscuiții care aveau o suprafață mai puțin texturată au fost percepuți a fi mai gustoși, mai crocanți și mai probabil să fie achiziționați.
Studiul a constatat că percepția gustului crește pe măsură ce sănătatea scade, iar probabilitatea de a cumpăra biscuitul crește atunci când percepția unui produs ca fiind sănătos este scăzută și scade atunci când percepția că este sănătos este mai mare.
Prin urmare, a avea o textură „cu aspect sănătos” este considerat un atribut negativ prin faptul că reduce percepția gustului, un criteriu cheie pentru achiziționarea de biscuiți. Aceasta are implicații pentru producătorii cu multe tipuri de alimente diferite.
Dr. Jansson-Boyd, psiholog de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a declarat: „Rezultatele sunt cu adevărat interesante, deoarece oferă producătorilor de alimente un mijloc de a concepe alimente care pot ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase.
"Un produs dulce, cum ar fi un biscuit, beneficiază de un aspect ca fiind mai puțin sănătos, deoarece crește percepția gustului și crește probabilitatea de cumpărare. Pentru a ghida clienții să facă alegeri mai sănătoase atunci când cumpără alimente, producătorii de alimente pot, prin urmare, să arate aspectul nesănătos , texturi mai fine pentru a depăși această percepție că sănătos nu este gustos.
"Într-o perioadă în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există o epidemie de obezitate, este esențial să ne gândim la modalități de a încuraja modele de mâncare îmbunătățite. Cercetările noastre oferă un bun punct de plecare în modul de promovare a produselor alimentare mai sănătoase."
Sursa, aici.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.