Starea de bine vine din farfurie. Hâncu: Tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră. Dă anxietate dacă nu mâncăm bine
Care sunt cele mai bune alimente pentru o stare de spirit bună. Le găsim cu ușurință, însă trebuie consumate cu moderație.
O alimentație sănătoasă reprezintă un boost nu doar pentru corpul fizic, ci si pentru minte, iar parte dintre alimente pot avea efecte antiinflamatorii, acționând în același timp și asupra sănătății mintale, inducând o stare de bine.
De aceea este important să știm care sunt alimentele care au această capacitate, cum să le consumăm pentru a nu avea reacții adverse, dar și pentru a rămâne prieteni cu cântarul și centimetru.
Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, un promotor al unui stil de viață sănătos, a prezentat care sunt cele mai bune alimente ce ne oferă o stare de spirit mai bună.
Alimentele care ne schimbă starea de spirit
”Ciocolata neagră, prin conținutul de polifenoli, eliberează și endorfine. Polifenolul are efect antiinflamator, ciocolata are și efect de calmare, însă are și zahăr, mai mult sau mai puțin, în funcție de concentrația de cacao pe care o avem, și dacă doriți să nu aveți foarte multe calorii, dar să aveți afectul pozitiv, încercați cacao-ua cu o băutură vegetală sau lapte. Va avea același efect bun.
Mai mergem la fructe de pădure, care conțin quercetină, conțin practic tot alimente antioxidante, antiinflamatorii, sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului și rolului antiinflamator. Antioxidanții elimină de fapt rezultatele metabolismului, radicalii liberi, care sunt rezultatele procesului de oxidare, practic elimină deșeurile din corpul nostru - echipa de curățenie. Tot în această echipă sunt și substanțele - catechinele si epicatechinele - care se regăsesc și în gutui. În forma crudă sunt mai astringente și nu plac tuturor, de aceea le recomandăm gătite, sunt mult plăcute.
Fructele de pădure sunt subliniate ca benefice și în dieta MIND, adică cea mediteraneeană plus dieta pentru creier, care stimulează memoria, care stimulează funcția cognitivă. Tot în acest sens, sunt bune pentru micul dejun, alături de alimentele fermentate, iaurt sau kefir, ca exemplu, alături de care am pus fulgi de ovăz. Pare un mic dejun cam plicticos, dar foarte sănătos prin conținutul de probiotice care asigură sănătatea tubului digestiv.
Da, tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră. Este o axă între intestin și creier care aduce o stare de bună dispoziție dacă mâncăm sănătos, în contrast dă anxietate dacă nu mâncăm bine.
Ovăzul conține beta-glucan, element care hrănește bacteriile bune din intestin și eliberează acizii grași cu lanț scurt și ne asigură această stare de sănătate cu efect antiinflamator foarte bun”, a spus dr. Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Bananele, peștele, dar și vinul, toate cu măsură
Un alt aliment cu efect asupra stării de bine este banana, care are un conținut bogat de potasiu, magneziu, precum și vitamina E și B, dar și fibre.
”Bananele aduc energie, dar schimbă și dispoziția. Au acel hormon al fericirii numit triptofan - un aminoacid, care se găsește și în carnea de curcan.
Peștele gras, somon, macrou, ton, sardine, foarte utile, mai ales să le combină în salate. Pește gras, consumat cu moderație, prin Omega 3, care este un antiinflamator, ne asigură o stare de bine”, a mai spus nutriționistul.
În ceea ce privesc grăsimile sănătoase, specialistul în diabet și nutriție a sugerat consumul de avocado, fruct care conține acid oleic Omega 9, care se găsește și în uleiul de măsline, cu proprietăți antiinflamatorii foarte bune.
Ca o completare a listei de alimente ce ne aduc o stare de bună dispoziție, pe lângă cele enumerate deja, se află și vinul, ce conține resveratrol, ”care este o parte recomandată în dieta mediteraneană, în stilul de viață mediteraneean”, potrivit dr. Anca Hâncu, ce tocmai a fost numită secretar general în boardul Societății Europene de Medicină a Stilului de Viață.
Dieta MIND, cea mai bună pentru reducerea riscului de Alzheimer. Medic: Construiește ideea de longevitate prin vitalitate
Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a explicat la Antena 3 care este dieta cea mai potrivită pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, o dietă cu efecte și asupra surplusului de greutate, iar prin intermediul căreia putem să avem parte de ”sănătate și longevitate”.
”Auzim de multe ori această remarcă: Eu sunt tânăr, pot să mănânc orice, sunt sănătos. În principiu, pot să mănânc orice, dar la 20 de ani îmi construiesc niște obiceiuri, la 20 de ani mă obișnuiesc să fac alegerile corecte, să știu să aleg o pâine neagră, o pâine cu cereale integrale. Sigur, poate că o aleg instinctiv, poate că am primit-o de acasă, dacă nu, poate ne ascultă cineva și aude că această pâine cu cereale integrale are un rol foarte bun”, a spus dr. Anca Hâncu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.
”Cerealele acestea au rol în construirea microbiomului sănătos. Sunt cele care previn bolile cardiovasculare. O pâine neagră integrală este cea care are minerale şi nutrienţi. La fel şi în cazul orezului. Un orez alb este un orez rafinat, încercăm să îl evităm și să mâncăm orez brun, orez roșu sau orez negru. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Sindromul zilei de Luni, mit sau realitate. Cum să îți începi săptămâna într-o notă optimistă
-
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
