Trei moduri în care poți crește nivelul de Vitamina D în organism

Vitamina D joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății oaselor, a funcției musculare și a sistemului imunitar.
Corpul produce în mod natural vitamina D atunci când ești expus la lumina soarelui, iar unele alimente conțin vitamina. Dacă descoperiți că aveți deficiențe, există câteva modalități de a vă crește nivelul de vitamina D.
Deficiență de vitamina D3
Biroul de suplimente dietetice, USDA, recomandă adulților cu vârsta cuprinse între 50 și 70 de ani să obțină 600 UI de vitamina D3 în fiecare zi sau 800 UI dacă ai 70 de ani sau mai mult. Deficitul de vitamina D este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume. Semnele unei deficiențe de vitamina D includ slăbiciune musculară, dureri osoase. O deficiență severă de vitamina D ar putea provoca rahitism, o boală de înmuiere a oaselor. În plus, poate exista o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și schimbările de dispoziție, potrivit Psychology Today.
Laptele este o sursă bună de vitamina D, iar persoanele cu intoleranța la lactoză, au, în general, și deficit de Vitamina D. În plus, deoarece diversele tipuri de fructe de mare sunt surse bogate de vitamina D, vegetarienii sau veganii pot avea un nivel scăzut de vitamina D.
S-a demonstrat că există o relație între nivelurile scăzute de Vitamina D și riscul de cancer, inclusiv cancer colorectal, de sân, prostată și pancreas. Un studiu publicat în revista Clinical Breast Cancer în 2017 a comparat rezultatele chimioterapiei la femeile cu cancer de sân. Rezultatele au arătat că femeile cu niveluri mai mari de vitamina D au fost de trei ori mai puține șanse să dezvolte cancer după chimioterapie, în comparație cu femeile cu un nivel scăzut de vitamina D.
Cea mai bună sursă: Soarele
Cel mai rapid mod de a crește nivelul de vitamina D este de a expune pielea la lumina soarelui. Experții spun că în cel puțin 15 minute de expunere la soare, organismul poate produce 10.000 până la 25.000 UI de vitamina D. Cât timp ai nevoie la soare depinde de timpul zilei, de sezon și culoarea pielii.
Alimentele care conțin vitamina D3
Din păcate, doar câteva alimente conțin în mod natural vitamina D. Alimentele care furnizează o cantitate mică de vitamina D, în principal sub formă de vitamina D3, includ ficatul de vită, brânza și gălbenușurile de ou, potrivit Biroului suplimentelor alimentare din USDA. Alte alimente care conțin vitamina D sunt carnea și uleiurile de pește gras, cum ar fi somonul, tonul și macroul.
Puteți ajuta, de asemenea, să vă atingeți nivelul de vitamina D3 din alimente fortificate, care includ cereale, lapte, suc de portocale, înlocuitori de unt și iaurt.
Cofactori pentru Vitamina D3
Includeți alimente în dieta dvs. care furnizează nutrienți care acționează într-un mod sinergic pentru a ajuta la absorbția și utilizarea vitaminei D. Magneziul, vitamina A, vitamina K, zincul și borul sunt toți cofactorii necesari pentru metabolizarea vitaminei D3. Nivelul de magneziu are cel mai mare efect asupra vitaminei D3. Nucile, fasolea și peștele sunt surse bune de magneziu.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!