Zahărul, din fructe sau rafinat, ne afectează sănătatea diferit
Zaharurile din fructe conțin fibre și nu sunt dăunătoare precum zahărul rafinat. Specialiștii ne recomandă cât să consumăm pe zi pentru a rămâne sănătoși.
Când vine vorba de zaharuri în mâncare, este mult mai bine să vă gândiți la un castron de afine decat un granola, spune un nutritionist. Zaharurile adăugate nu sunt aceleași cu zaharurile naturale, notează Kara Shifler Bowers, un dietetician înregistrat la Penn State PRO Wellness, un centru de sănătate din Hershey, Pa. "Zaharurile naturale din fructe sunt diferite, deoarece fructele conțin fibre, precum și mulți antioxidanți și vitamine precum A și C", a explicat ea într-un comunicat de presă al Penn State Health.
Eliminarea zahărului din alimentație, treptat
Eliminarea zaharurilor adăugate poate preveni o serie de probleme de sănătate, scrie medicinenet.com.
Femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) de zahăr adăugat, pe zi. Cantitatea echialează cu două treimi dintr-un suc sau 1,5 iaurturi de tip desert. Pentru bărbați, limita este de 9 lingurițe, sau 36 de grame.
„Singurul pericol în eliminarea completă a zaharurilor este că, în cele din urmă, s-ar putea sa apara pofta”, a spus Shifler Bowers.
În loc să eliminați brusc zaharurile adăugate, ar fi o idee bună să renunțați treptat. Încercați să limitați dulciurile doar la ocazii speciale. "Corpul tău poate uita de alimente, ca să spunem așa, cu cât te abții mai mult de la ele, cu atât mai ușor va fi. Poți să te bucuri de ele uneori, dar nu trebuie să mănânci aceeași cantitate", a spus ea.
„Urmăriți ce mâncați, deoarece și opțiunile aparent sănătoase, cum ar fi iaurtul, fibrele, barele de proteine și sosul de spaghete cumpărate de magazin, pot avea niveluri ridicate de zaharuri adăugate. În barele de granola, zaharurile ajuta ingredientele să se îmbine împreună", a mai spus Shifler Bowers."În sosul de spaghete, zaharurile sunt folosite pentru a reduce aciditatea. Încercați să luați o gustare din fructe și nuci".
Zahărul la copii, cât mai târziu
Părinții ar trebui să aștepte cât mai mult timp să introducă zahărul în alimentația copiilor, chiar și sucurile dulci, mai arată ea. "Papilele lor gustative sunt încă în curs de dezvoltare, așa că dacă se obișnuiesc cu alimente dulci, asta vor dori să mănânce, după ce încep", a mai spus Shifler Bowers.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 30 de ml de suc de fructe pe zi. "Este foarte ușor să consumi mult zahăr când bei băuturi dulci. În loc de suc, încercați să oferiți copiilor fructe, cum ar fi pepeni sau fructe de padure, pentru a obține o cantitate mare de fibre", a spus Shifler Bowers.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum scap de pofta de dulce
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
