Zahărul, din fructe sau rafinat, ne afectează sănătatea diferit

Zaharurile din fructe conțin fibre și nu sunt dăunătoare precum zahărul rafinat. Specialiștii ne recomandă cât să consumăm pe zi pentru a rămâne sănătoși.
Când vine vorba de zaharuri în mâncare, este mult mai bine să vă gândiți la un castron de afine decat un granola, spune un nutritionist. Zaharurile adăugate nu sunt aceleași cu zaharurile naturale, notează Kara Shifler Bowers, un dietetician înregistrat la Penn State PRO Wellness, un centru de sănătate din Hershey, Pa. "Zaharurile naturale din fructe sunt diferite, deoarece fructele conțin fibre, precum și mulți antioxidanți și vitamine precum A și C", a explicat ea într-un comunicat de presă al Penn State Health.
Eliminarea zahărului din alimentație, treptat
Eliminarea zaharurilor adăugate poate preveni o serie de probleme de sănătate, scrie medicinenet.com.
Femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) de zahăr adăugat, pe zi. Cantitatea echialează cu două treimi dintr-un suc sau 1,5 iaurturi de tip desert. Pentru bărbați, limita este de 9 lingurițe, sau 36 de grame.
„Singurul pericol în eliminarea completă a zaharurilor este că, în cele din urmă, s-ar putea sa apara pofta”, a spus Shifler Bowers.
În loc să eliminați brusc zaharurile adăugate, ar fi o idee bună să renunțați treptat. Încercați să limitați dulciurile doar la ocazii speciale. "Corpul tău poate uita de alimente, ca să spunem așa, cu cât te abții mai mult de la ele, cu atât mai ușor va fi. Poți să te bucuri de ele uneori, dar nu trebuie să mănânci aceeași cantitate", a spus ea.
„Urmăriți ce mâncați, deoarece și opțiunile aparent sănătoase, cum ar fi iaurtul, fibrele, barele de proteine și sosul de spaghete cumpărate de magazin, pot avea niveluri ridicate de zaharuri adăugate. În barele de granola, zaharurile ajuta ingredientele să se îmbine împreună", a mai spus Shifler Bowers."În sosul de spaghete, zaharurile sunt folosite pentru a reduce aciditatea. Încercați să luați o gustare din fructe și nuci".
Zahărul la copii, cât mai târziu
Părinții ar trebui să aștepte cât mai mult timp să introducă zahărul în alimentația copiilor, chiar și sucurile dulci, mai arată ea. "Papilele lor gustative sunt încă în curs de dezvoltare, așa că dacă se obișnuiesc cu alimente dulci, asta vor dori să mănânce, după ce încep", a mai spus Shifler Bowers.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 30 de ml de suc de fructe pe zi. "Este foarte ușor să consumi mult zahăr când bei băuturi dulci. În loc de suc, încercați să oferiți copiilor fructe, cum ar fi pepeni sau fructe de padure, pentru a obține o cantitate mare de fibre", a spus Shifler Bowers.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.