Cori Grămescu: nu doar un aliment sau masă delicoasă produc satisfacție, ci și amintirea că ele sunt după o rețetă tradițională

Nutriționistul Cori Grămescu vorbește despre satisfacția produsă de o masă delicioasă, dar și de faptul că aceasta s-a preparat după o rețetă tradițională de...
Nutriționistul Cori Grămescu povestește, într-o postare pe rețelele sociale, despre bunica sa și mâncărurile savuroase pe care le gătea. Specialistul își amintește că ”uneori, nu doar un aliment sau masă delicioasă produc satisfacție, ci și amintirea că ele sunt după o rețetă tradițională din familie”.
Exemplul care îi vine în minte e cel al chifteluţelor cu dovlecei din copilărie.
”Stăteam cuminte la bunica mea acasă, aşteptând să se răcească minunăţiile aurii pe colţul aragazului. Adulmecam pofticioasa aromă de ceapă rumenă şi mirosul de mărar proaspăt şi chiar şi acum am imaginea clară a bucătăriei curate, răcoroase, cu mobilă albă şi perdeluţe cu dantelă la geam.
Bucătăria bunicii mele a fost întotdeauna un loc al fascinaţiei pentru mine, iar acum păstrez cu nostalgie caietul ei de prăjituri scris ordonat, desenele pentru tricotaje şi cartea de bucate transmisă în familie, din bucătărie în bucătărie şi din casă în casă. Memee, străbunica mea, făcea notiţe pe marginea cărţii cu creionul. Mama Naty, bunică-mea, nu se îndura să mâzgălească pe cărţi. Aşa că îşi punea cartonaşe cu notiţe în cartea deja îmbătrânită. Când am plecat de acasă, am luat cu mine doar cărţile. Chiar şi pe cele de bucate, iar acum îmi stau acasă, cuminţi, aşteptând să fie readuse la viaţă bogată pe care au trăit-o. Bunica mea făcea încă parte dintr-o generaţie de femei care reuşea să îmbine cu graţie şi eficiență cariera, viaţa de familie şi cea gospodărească.
A fost un cadru didactic excepţional, formând generaţii întregi de elevi. De o frumuseţe răpitoare, i se spunea Bombonică, şi, fără a fi în vreun fel exagerat de cochetă, era de o elegantă şi delicateţe înnăscută. A ştiut mereu să ţină casa în ordine. Veneau zeci de elevi pe săptămână la meditaţii acasă şi era întotdeauna ordine desăvârşită, deşi eu şi vară-mea ne jucăm isteric în biroul de studiu. Bucătăria şi gospodăria nu au avut de suferit niciodată din pricina programului ei încărcat”, povestește Cori Grămescu.
Aceasta mai amintește că bunica ei nu a gătit niciodată gras sau cu prăjeli.
”Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene cu mult înainte să se inventeze termenii, a aplicat întotdeauna delicateţea şi bunul simţ din viaţă şi în pregătirea mâncării. Aşa am crescut eu, iar uneori mi se face dor de toată această lume a echilibrului şi liniştii casnice”, mai notează Cori Grămescu.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.