Semințele de floarea soarelui, riscante. Când devin un pericol pentru sănătate

Semințele de floarea soarelui pot fi dăunătoare pentru organism. Află când se întâmplă acest lucru.
Semințele de floarea soarelui sunt bogate în grăsimi sănătoase și o sursă bună de fibre, proteine, fier, vitamina E și câteva dintre vitaminele B. Dar, ca orice lucru în viață, moderația este esențială. Specialiștii atrag atenția că un consum excesiv de semințe de floarea soarelui ne poate afecta sănătatea.
Consumul prea mare, chiar și de alimente sănătoase, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, poate duce la efecte nedorite, cum ar fi creșterea în greutate și consumul excesiv de sodiu. Cel mai bine este să rămânem la o porție standard de semințe, care este de aproximativ 1/4 ceașcă, pentru a evita pericolele potențiale, arată Live Strong.
Semințele de floarea soarelui nesărate pot fi o gustare sănătoasă atunci când sunt consumate cu moderație, dar dacă mâncați prea multe, acestea vă pot sabota eforturile de pierdere în greutate, pe lângă faptul că provoacă alte efecte nedorite.
Vezi și: Boala Alzheimer, progres. De la diagnostic până la cele 7 etape de degradare
Semințele de floarea soarelui, sabotorul dietei
Consumul prea mult de orice alimente poate provoca creșterea în greutate. Creșterea în greutate este cel mai adesea rezultatul consumului de calorii. Când corpul tău nu poate folosi caloriile pe care le consumi și le stochează ca grăsime.
Ghidul dietetic 2015-2020 recomandă ca aportul caloric să varieze între 1.600 și 2.400 de calorii pe zi pentru femeile adulte și între 2.000 și 3.000 de calorii pe zi pentru bărbații adulți, în funcție de vârstă și de nivelul de activitate.
O porție de semințe de floarea soarelui prăjită oferă 175 de calorii, care este de aproape 10 la sută dintr-un aport zilnic tipic de 2.000 de calorii. Dacă mâncați două, trei sau chiar cinci ori această cantitate, ați putea obține circa 875 de calorii.
Consumul de prea multe semințe de floarea soarelui va duce la consumul de calorii în exces și creșterea în greutate.
Vezi și: Durerea de cot, cauze și tratament. Ce categorii de persoane sunt mai expuse
Exces de grăsimi saturate
Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bogată de grăsimi mono și polinesaturate sănătoase. Acestea s-au dovedit a fi utile pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, dar cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, o sursă de acizi grași saturați. Astfel, un exces de semințe de floarea soarelui poate duce la niveluri crescute de lipoproteine nesănătoase cu densitate mică sau colesterol LDL.
Deși nu a fost stabilită nicio limită de USDA, Asociația Americană a Inimii recomandă ca oamenii să-și limiteze aportul de grăsimi saturate la cel mult 5 până la 6% din aportul zilnic de calorii sau la 11 până la 13 grame.
Un sfert de cană de miez de floarea-soarelui prăjită conține 1,7 grame de grăsimi saturate, ceea ce este egal cu 15 calorii de grăsimi, deoarece grăsimile au 9 calorii pe gram. Acest lucru ar putea cauza probleme dacă mâncați alte alimente bogate în grăsimi saturate în plus față de semințele de floarea-soarelui, mai arată Live Strong.
Aport ridicat de sodiu
Unele tipuri de semințe de floarea soarelui sunt sărate în timpul procesării. Baza de date națională de nutrienți USDA raportează că o porție de miez de semințe de floarea soarelui prăjite și sărate oferă 174 miligrame de sodiu.
Asociația Americană a Inimii recomandă ca oamenii să mănânce mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi pentru a preveni hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. O porție de semințe sărate de floarea soarelui oferă 12% din această limită, ceea ce le face o gustare acceptabilă dacă nu vă răsfățați cu alimente sărate la alte mese.
Aport ridicat de fosfor
Consumul excesiv de semințele de floarea soarelui ar putea cauza probleme cu aportul excesiv de fosfor, ceea ce poate duce la calcifierea țesuturilor nesostali și la leziuni renale. Aportul excesiv de seleniu ar putea provoca simptome de selenoză, inclusiv păr fragil și unghii, erupții cutanate, oboseală și iritabilitate, și chiar moartea.
Deteriorarea dinților și a gingiilor
Consumul de semințe de floarea soarelui necojite necesită să spargeți coaja între dinți. Dacă smalțul dinților este slăbit, această acțiune poate provoca deteriorarea dinților și gingiilor, mai ales dacă spargeți semințele în cantități mari. În plus, coaja semințelor poate fi prinsă între dinți și gingii care vă pot irita gura, arată Love and Know.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.