Alimentele cumpărate din magazin, chiar trebuie spălate?

Unele alimente ar fi bine să fie spălate înainte să le gătiți și să le consumați, altele, nu, mai ales dacă scrie pe etichetă că nu necesită spălare.
Nu toate alimentele cumpărate din magazin necesită spălate, susțin cei de la medicinenet. Aceștia au realizat o listă cu o serie de recomandări:
Carnea de pasăre - este mai sigur să distrugeți bacteriile atunci când o gătiți. Un studiu recent a arătat că după spălarea cărnii de pasăre, 60% dintre bacterii au rămas în chiuvetă, iar 26% dintre bacterii au ajuns în salată.
Salate prespălate - dacă pe pungă scrie că verdeața a fost spălată în prealabil, atunci nu este necesar să o mai spălați. Multe salate preparate trec printr-un sistem triplu de spălare pentru a elimina resturile naturale.
Ouă - spălarea ouălor acasă nu îndepărtează germenii; le lasă înăuntru. Puneți întotdeauna ouăle la frigider.
Carne roșie - nu puteți spăla toate bacteriile de pe carnea roșie. Unele sunt în fibre. Cel mai sigur mod de a ucide toate bacteriile de pe carnea roșie este să o gătiți la o temperatură de cel puțin 145 de grade.
Ciuperci - sunt mici bureți care sug apa - și poate unele bacterii cu ea. Curățați ciupercile cumpărate din magazin cu o cârpă umedă. Dacă adunați ciuperci din natură, înmuiați-le în apă călduță sărată timp de 30 de minute. Apoi clătiți cu apă curată până când toată murdăria a dispărut.
Pește - dacă îl spălați, veți răspândi bacterii în bucătăria voastră. Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile, midii și scoicile pe care le primești proaspete. Este posibil să aibă nevoie de o clătire pentru a scăpa de nisip și murdărie.
Paste - nu există niciun motiv de siguranță alimentară pentru a spăla pastele, nici înainte de a le găti, nici după.
Avocado - nu mâncați coaja de avocado, așa că de ce ar trebui să o spălați? Atunci când îl feliați, puteți transfera bacteriile și murdăria de pe coaja la avocado.
Pepeni - Pepenele crește pe sol, deci dăunătorii și microorganismele din murdărie și îngrășământ sunt peste tot. Spălați toți pepenii cu atenție chiar înainte de a-i tăia astfel încât să nu mutați bacteriile de la coajă la miez.
Fasolea - fasolea uscată și conservele sunt în siguranță fără a le spăla. Nu se întâmplă nimic dacă spălați praful de pe ea. Și dacă clătiți conservele de fasole, puteți reduce cantitatea de sodiu cu aproape jumătate, în medie.
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.