Proteinele din plante versus proteinele animale. Care sporesc longevitatea
Un studiu realizat pe mii de bărbați și femei susține că un consum mai mare de proteine bazate pe plante ar spori longevitatea și ar scădea riscul de boli de inimă sau cancer.
Proteine, plante, animale. Cercetătorii susțin că un consum mai mare de proteine vegetale ar adăuga ani în plus. La studiu au participat 70.000 de bărbați și femei din Japonia, între 45 și 74 de ani, care nu sufereau de cancer, boli cardiace sau accident vascular cerebral. Aceștia au completat o serie de chestionare detaliate privind dieta la începutul studiului și le-au repetat la fiecare cinci ani. Cercetarea s-a întins pe aproape două decenii.
După circa 18 ani, cercetătorii nu au găsit vreo asociere clară între aportul de proteine animale și longevitate. La participanții la studiu care și-au luat cea mai mare parte din proteine din plante – de regulă, din soia, legume și cereale – s-a estimat o rată mai mică de deces comparativ cu cei care au mâncat cantități mici de proteine din plante. Cei de la Harvard Medical School subliniază că mare parte a proteinelor animale din dieta japonilor provine din pește, nu din carne roșie.
Conform sursei citate, înlocuirea proteinei vegetale cu proteine animale (în special carne roșie sau prelucrată) a fost legată de un risc mai mic de a muri de boli de inimă sau cancer.
Studiul a fost publicat online de JAMA Internal Medicine.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum scap de pofta de dulce
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
