
Atitudinea pozitivă, entuziasmul și speranța sunt asociate cu un risc substanțial redus de atac de cord și accident vascular cerebral, susține un studiu.
Atitudinea, gândirea pozitivă, entuziasmul și speranța nu sunt de neglijat când vine vorba de boli de inimă și atac vascular cerebral, a demonstrat o cercetare realizată de Laura Kubzansky, profesor de Științe Sociale și Comportamentale la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică.
Ea a studiat efectele mai multor forme de bunăstare psihologică asupra sănătății și a descoperit că vitalitatea emoțională - caracterizată prin entuziasm, speranță, angajare în viață și capacitatea de a face față stresului vieții cu echilibru emoțional - este asociată cu un risc substanțial redus de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit health.harvard.edu.
Atitudinea și bolile cronice
„Percepția voastră - având un sentiment de optimism și scop - pare a fi predictivă pentru rezultatele în domeniul sănătății", spune Laura Kubzansky pentru sursa citată.
La studiu, început în 2007, au participat circa 6.000 de oameni. Analiza a presupus atât interviuri personale, cât și examene medicale. Rezultatele cercetării, anunțate în 2015, au confirmat că o mai mare vitalitate emoțională este asociată cu o probabilitate mai scăzută de a avea un accident vascular cerebral.
Și alte studii au demonstrat că starea de sănătate a persoanelor care și-au păstrat vitalitatea emoțională în timpul bolilor cronice sau a dizabilității a fost bună, se mai arată pe health.harvard.edu.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-