Inimă sănătoasă, trei mituri despre alimente care ne păcălesc
Alimentele pe care le consumați pot juca un rol major în riscul bolilor de inimă. Asta se știe. S-a dovedit că, spre exemplu, grăsimile și sarea în exces, sunt nocive, dar sunt și alte alimente...
Pentru a reduce riscul de a face boli de inimă ar trebui să evitați ouăle, să folosiți ulei de cocos și să luați suplimente de omega-3. Au auzit de așa ceva? Ei, bine, experții de la Mayo Clinic spun că aceste trei „recomandări" vă poate face chiar rău, pentru că nu sunt așa sănătoase cum se crede.
Bolile de inimă sunt cauza numărul 1 de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O „armă" puternică în lupta contra lor este să mâncați o dietă sănătoasă care vă oferă vitaminele, mineralele și energia de care aveți nevoie, menținând în același timp greutatea, colesterolul și tensiunea arterială în control.
Dar fiți atenți la miturile despre nutriție promovate de varii reclame sau așa-ziși nutriționiști, care ar putea să vă ducă pe calea greșită.
Mit: Evitați ouăle – mai ales gălbenușurile.
Ce ni se spune: gălbenușurile de ou conțin o mulțime de colesterol. Deci, logic, consumul de colesterol duce la un nivel ridicat de colesterol. Credeți asta?
Realitatea: cea mai mare parte a colesterolului din organism este produsă de ficat, care nu se livrează prin dietă. În timp ce dieta contează, cercetările au constatat că nivelurile de colesterol au mai mult de-a face cu grăsimea pe care o consumați, și anume grăsimile saturate și trans, decât cu colesterolul din alimente.
Și ouăle conțin substanțe nutritive sănătoase, inclusiv vitaminele A și D, precum și proteine. Studiile pe termen lung privind populația arată că un ou consumat pe zi nu a fost asociat cu rate mai mari de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, arată experții de la Mayo Clinic. Mai bine supravegheați cantitățile de slănină, șuncă și brânză, care vă poate ridica riscul.
Mit: Suplimentele cu acizi grași omega-3 vă vor ajuta inima.
Ce ni se spune: Consumul de pește poate reduce riscul de a muri de boli de inimă datorită acizilor grași nesaturați (care se găsesc și în fructele de mare), ceea ce poate reduce inflamația dar și nivelurile de grăsimi din sânge, numite trigliceride. Dar dacă nu mâncați pește în mod regulat (sau deloc), v-ar face bine un supliment de omega-3 sau ulei de pește.
Realitatea: O revizuire majoră a studiilor pe această temă, care au inclus un total de aproape 80.000 de pacienți, nu a găsit nicio legătură între suplimentele de omega-3 și boala cardiacă. În timp ce suplimentele, probabil, nu sunt dăunătoare, ar fi mai bine să obțineți omega-3 din dieta dvs., mai degrabă decât dintr-o sticlă cu pastile sau capsule, spun experții.
Mit: Uleiul de cocos este o alternativă de gătit sănătoasă pentru inimă.
Ce ni se spune: Uleiul de cocos este extrem de bogat în grăsimi saturate - cu aproximativ 50% mai mult decât untul, chiar. Dar, în ciuda faptului că grăsimile saturate sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de colesterol (legat de riscul bolilor de inimă), fanii acestui ulei cred că unele grăsimi saturate (denumite trigliceride cu catenă medie) sunt mai puțin dăunătoare și pot ridica de fapt nivelul de colesterol HDL bun.
Realitatea: Uleiul de nucă de cocos s-a dovedit că crește nivelurile de colesterol - tipurile bune și cele rele - mai mult decât alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi cel de măsline sau canola. Și, în realitate, trigliceridele cu lanț mediu sunt doar o cantitate mică de acizi grași din uleiul de nucă de cocos.
În plus, în timp ce alte grăsimi sănătoase pentru inimă, precum uleiul de măsline, uleiul de canola sau acizii grași omega-3 din nuci și fructe de mare au fost susținute de un număr mare de dovezi, beneficiile presupuse ale uleiului de cocos nu au fost dovedite de studii.
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
