Mihaela Bilic, despre stilul de viață tipic american: totul este greșit și nesănătos

Nutriționista Mihaela Bilic a explicat de ce stilul de viață tipic american, cu mâncare semipreprata, sedentarism și multe dulciuri, este atât de nesănătos.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, pe pagina sa de Facebook, de ce, stilul de viață american, este nesănătos.
Iată ce a scris nutriționista:
„Viața după model american:
Dacă este ceva la care americanii se pricep, atunci cinematografia este specialitatea lor! Prin intermediul filmelor se face educație, informație, psihologie/filozofie. Tot filmele îi învață pe oameni să viseze… nu contează că ai o viață mediocră și fără perspective, visul american îți spune că destinul ți se poate schimba peste noapte.
Mâncarea și filmele țin oamenii liniștiți în canapea. Cu scenarii iscusite și cu burta plină ești dispus să accepți mai ușor greutățile și frustrările vieții de zi cu zi pentru că, nu-i așa, finalul nu poate fi decât cu happy-end.
Ce pot să vă spun cu certitudine este că modelul american, cel puțin la capitolul nutriție, este opusul lui “happy-end”. De la obiceiurile alimentare, până la percepția și atitudinea lor despre mâncare, totul este greșit și nesănătos! Uitați-vă în filme ce și cât mănâncă, cum arată la ei o masă în familie, ce produse sunt pe raft în supermarket. Totul este ambalat, semipreparat, ultraprocesat… nicăieri nu mai vezi ingrediente simple, așa cum vin din natură.
Frișca vine dintr-un tub, sosul de salată dintr-o sticlă, iar mâncarea propriu-zisă dintr-o caserola încălzită la microunde. Și bucata de carne sau pește și-a schimbat aspectul- fie e transformată într-o tocătură, fie are crustă de șnițel. În loc de apă să bea suc din pahare de 1 litru, iar dulciurile și înghețata sunt înecate în sirop/sos de ciocolată.
Ceea ce numesc ei “mâncare” este un amestec ieftin de substanțe pe care industria alimentară le extrage mai ales din porumb, cereale și soia. La americani nu mai există zahăr, ci sirop de glucoză fructoză, nu mai există făină ci doar amidon modificat. Cât despre carne sau brânză, au rămas doar urme…îmbogățite cu grăsimi vegetale, potențiatori de gust și agenți de emulsionare.
Mâncarea transformată și ultra procesată este normalitatea în America. Ingredientele naturale și produsele proaspete sunt accesibile doar unei elite a societății, nu oricine își poate permite să mănânce sănătos. Din păcate modelul american se extinde, iar societatea de supraconsum este obligată să adopte aceste alternative alimentare ieftine și gustoase. Uitați-vă de curiozitate pe etichete și veți constata cu tristețe că ponderea chimiei în farfuriile noastre este din ce în ce mai mare.
Câtă vreme mai gătim acasă și mai mergem la piață, suntem norocoși! Câtă vreme în supermarket mai există vitrine frigorifice și nu doar rafturi infinite cu produse ambalate, suntem norocoși! Câtă vreme mai stăm la masă și ne bucurăm împreună de mâncare, în loc să ronțăim continuu pe pilot automat, cu ochii pierduți într-un ecran, suntem norocoși!
Doar că norocul nu ține la infinit… trebuie să ne apărăm resursele alimentare, să ne protejăm rețetele tradiționale, să ne prețuim obiceiurile. Mâncarea înseamnă mai mult decât nutrienții dintr-o farfurie, haideți să nu o transformăm în chimie sau într-un supliment cumpărat de la farmacie. Românul are o relație aparte cu mâncarea și chiar nu avem nevoie de modelul american ca să ne fie bine!”, a scris ea pe Facebook.
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.