
Trezitul cu o oră mai devreme ar reduse riscul de depresie majoră, susține un studiu.
Persoanele care s etrezesc dimineața mai devreme cu o oră, dar nu dorm mai puțin, ar putea să-și reducă riscul de depresie majoră. Este concluzia unui studiu publicat online pe 26 mai 2021, în revista științifică JAMA Psychiatry.
La acest rezultat s-a ajuns în urma analizării datelor de la aproape 840.000 de persoane din strămoși europeni pentru a căuta variante comune care influențează cronotipul unei persoane sau preferința timpului de somn. Din aceasta, au reușit să-i identifice pe cei care au început să se trezească mai devreme și mai târziu. Apoi au căutat să vadă cărora dintre aceștia le-a fost diagnosticată o tulburare depresivă majoră.
Când au examinat toate aceste informații, anchetatorii au descoperit că persoanele care erau predispuse genetic să se trezească cu o oră mai devreme dimineața, comparativ cu cei care se ridicau mai târziu, aveau un risc de depresie cu 23% mai mic. Aceste rezultate sunt în concordanță cu un alt studiu care arată o îmbunătățire a scorurilor depresiei la persoanele care au schimbat de fapt ora de culcare și timpul de trezire cu o oră mai devreme decât rutina obișnuită.
Acești cercetători au recunoscut că este nevoie de un studiu clinic mai amplu pentru a determina dacă această intervenție este cu adevărat semnificativă, potrivit Harvard Medical School.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-