Medicamente de gripă, periculoase pentru inimă. Cere sfatul medicului!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamentele fara prescriptie luate fara sa ceri sfatul medicului pot fi periculoase
Medicamentele fara prescriptie luate fara sa ceri sfatul medicului pot fi periculoase

De fiecare dată când numărul cazurilor de gripă crește, avem tendința de a face stocuri de antiinflamatoare și decongestionante. Dar medicii ne atrag atenția că medicamente pentru gripă, cele fără prescripție medicală și pentru care nu le cerem sfatul, pot fi extrem de periculoase pentru inimă!

Suntem în plin sezon gripal. După două săptămâni cu caracter epidemic, Ministerul Sănătății e la un pas să declare epidemie. Și de fiecare dată când numărul cazurilor de gripă crește, facem stocuri de antiinflamatoare și decongestionante.

Pentru că apelăm des și fără sfatul medicului la medicamentele pentru care nu avem nevoie de prescripție medicală – OTC – urile (over-the-counter drugs) - pentru ameliorarea durerilor, a febrei ușoare, nasului înfundat și a altor simptome ale gripei sau unei răceli/viroze sezoniere.

Medicamente pe care le luăm după ureche

Dar experții de la Asociația Americană a Inimii atrag atenția că medicamentele cu care este tratată gripa pot avea efecte nedorite asupra inimii.

Aceste medicamente includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS / NSAIDs), cum ar fi ibuprofenul, și decongestionante care includ pseudoefedrină și fenilefrină.

Deși aceste medicamente sunt, în mod normal, sigure atâta timp timp cât urmați recomandările privind dozele din prospecte, specialiștii de la American Heart Association (AHA) și alte instituții de sănătate publică avertizează că pot agrava sănătatea cardiovasculară a anumitor indivizi cu risc.

Oamenii care au hipertensiune arterială necontrolată sau boli de inimă ar trebui să evite să ia decongestionante orale", avertizeaza dr. Sondra DePalma, de la Institutul Cardiovascular PinnacleHealth din Harrisburg, și unul dintre specialiștii din spatele ghidurilor AHA și al Colegiul American din de Cardiologie (ACC) pentru gestionarea hipertensiunii arteriale.

Citește și: Tensiunea arterială, când e normală și când ai hipertensiune

„Și pentru populația generală sau pentru o persoană cu un risc cardiovascular scăzut, aceștia ar trebui să le folosească cu îndrumarea unui medic", spune DePalma, citată de medicalnewstoday.com.

Risc cardiovascular ridicat

Conform ghidurilor AHA și ACC, ambele antiinflamatoarele nesteroidiene și decongestionantele pot crește tensiunea arterială datorită modului în care acestea acționează asupra corpului. Decongestivele, în special, strâng vasele de sânge din nas, ceea ce ajută la reducerea inflamației în această zonă.

Dar dacă aveți tensiune arterială ridicată sau boală de inimă, ultimul lucru de care aveți nevoie este constricția vaselor de sânge. Aceasta poate exacerba sau agrava condiția”, noteaza Dr. Erin Michos, director asociat de cardiologie preventiva la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea bolilor cardiace al Johns Hopkins, din Baltimore.

Dr. Michos a explicat și că cei mai expuși riscului de a utiliza decongestionanți sunt cei cu tensiune arterială crescută, cei cu insuficiență cardiacă, precum și persoanele care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral - AVC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel