Mihaela Bilic: dacă ar avea glucide și fibre, ar fi alimentul perfect

Adisa Codruț / 12 sep 2020 / 08:41

Medicul nutriționist Mihaela Bilic descrie, pe rețelele sociale, beneficiile consumului unui aliment ”campion la sațietate”.

”Oul, o esență de nutrienți”, astfel se intitulează o postare a medicului nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.

”Natura a reușit să concentreze în ou tot ce e mai bun la capitolul nutriție. Un ou are 50g și doar 80 calorii. Cu toate astea oul este campion când vine vorba de sațietate (satură mai mult decât orice aliment) și de calitatea proteinelor (conține proteine etalon). Nu există proteine cu o valoare biologică mai mare și cu un coeficient de utilizare mai înalt, decât cele din ou. Dacă ar fi considerăm 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7 în timp ce valoarea pentru lapte este 84,5 ,pentru pește 76 și 74 pentru carnea de vită”, susține nutriționista.

Potrivit acesteia, proteinele sunt concentrate în albuș și nu pot fi digerate în stare crudă, de aceea albușul trebuie obligatoriu gătit. Gălbenușul are grăsimi esențiale în dezvoltarea și funcționarea creierului și fosfolipide vitale pentru orice celulă, vitaminele liposolubile A și D, toate vitaminele din grupul B (inclusiv B12) și toate mineralele esențiale pentru funcționarea organismului.

”Dacă ar avea și glucide/fibre, oul ar fi alimentul perfect. Cu doar 1 ou/săptămână introdus în alimentația copiilor din India, s-a obținut o creștere a performanței școlare/intelectuale cu 30%. Iar pentru cei care au neșansa să dezvolte alergii la proteinele din ou, iată o veste bună: alergia dispare spontan după vârsta de 5 ani. Atât de complet și valoros e oul, încât nimic nu-l poate înlocui în alimentația copiilor, gravidelor, sportivilor...dar și a noastră, a pasionaților de bunătățuri”, mai amintește Mihaela Bilic.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy