Mituri spulberate: 15 concepții greșite despre corpul uman

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
corp uman
corp uman

Dr. Vasi Rădulescu a spulberat mai multe mituri despre corpul uman, lucruri pe care majoritatea oamenilor le crede, fără să aibă un fundament științific.

Toți avem anumite informații despre corpul nostru, pe unele le-am experimentat, pe altele le cunoaștem de la mama sau de la bunica. Unele sunt reale și sunt arhicunoscute, altele însă nu au niciun fundament științific sau provin din false credințe sau interpretări ale unor informații greșit înțelese.
Dr. Vasi Rădulescu a publicat pe rețelele sociale o serie de lucruri pe care le greșim frecvent atunci când vine vorba despre corpul uman.
Iată ce a scris el:

„15 concepții greșite despre corpul tău.

1. Părul de pe cap nu crește deloc mai gros sau mai des dacă îl razi cu lama. Când te rădeau părinții fiindcă aveai probleme cu părul, ei bine, o făceau fără niciun fundament.

2. Nu, părul sau unghiile nu continuă să crească după moartea unui om. În realitate, cu trecerea unor zile, pielea se strânge, dând falsa impresie de creștere a fanerelor.

3. Nu, nu ai capul gol. Există un detaliu utilizat de unii oameni potrivit căruia atomul ar conține mult spațiu gol și practic ai mai mult spațiu decât materie pură în cap. În realitate, spațiul din jurul nucleului este simultan ocupat de electron, care poate fi prezent în orice punct posibil în momentul observației. Dacă vine alt observator, va prinde electronul în altă poziție. Vine altul și tot așa. Se cheamă interpretare Copenhaga și derivă din fizica cuantică.

4. Nu te naști cu un număr de neuroni și nu mai apar deloc celule nervoase în timpul vieții. Alte celule din anumite zone ale creierului se pot transforma în neuroni, memoria se transferă între celule, creierul este într-o continuă dezvoltare și adaptare.

5. Se dă degeaba șoc electric când inima este în asistolie (adică nu mai bate). Prin multe articole sau filme, vedem șoc în caz de linie izoelectrică. E un nonsens. Șocul se dă în tahicardii/aritmii maligne, cu instabilitate hemodinamică, pierdere a stării de conștiență, iminență de stop. În asistolie se practică masajul cardiac extern și se administrează substanțe care pot reporni inima.

6. Nu-ți faci vederea mai bună dacă mănânci mulți morcovi. Vă spun ceva interesant aici. În Al Doilea Război Mondial, nemții trimiteau bombardiere spre Marea Britanie și habar nu aveau că englezii inventaseră un radar capabil să depisteze avioanele, astfel știind din timp fiecare poziție a aeronavelor inamice și trimițând acolo o apărare pe măsură. Nemții erau uluiți și nu înțelegeau cum e posibil să fie interceptați așa ușor; au concluzionat că britanicii au avioane peste tot deasupra Canalului Mânecii și astfel reacționează atât de prompt. Pesemne aveau o flotă aviatică uriașă. Datorită acestui lucru, s-au abținut să-i atace decisiv. Întrebat de toată grozăvia asta, un om de știință a spus chiar că britanicii lansaseră zvonul că piloții lor consumă mulți morcovi și așa văd foarte bine, chiar la distanțe considerabile, interceptând avioanele inamice. Germanii au cam înghițit gălușca și au transmis la ei să se consume mulți morcovi!. În realitate, cel care vedea era radarul.

7. Nu devii mai sănătos dacă mănânci alimente organice. Cele organice nu au substanțe artificiale cu rol de protecție, dar asta nu înseamnă că sunt mai sănătoase. De regulă au doar gust mai bun și arată mai prost. Fermierii cultivă specii care rezistă natural în fața unor boli, rezistență dată de substanțe proprii ale plantei respective care, atenție, pot fi mai nocive decât substanțele create de om, mai ales când sunt consumate în cantități mari. De-asta, în alimentație, regină este doza. Puțin din fiecare, mese mici, totul cu bun simț.

8. Nu slăbești neapărat dacă faci sport. Cheia este în alimentație. Paradoxal, sportul te poate face să iei în greutate, pentru că-ți generează senzație de foame și aport necontrolat, de multe ori la ore târzii. Dacă vrei să slăbești, ai mare grijă ce mănânci și redu caloriile ingerate.

9. Nu ai nevoie de opt pahare de apă pe zi. Hidratarea este deosebit de importantă, însă nu există o cantitate bătută în cuie. Trebuie să bei mai mult când stai în temperaturi înalte și transpiri semnificativ, când pierzi în timpul exercițiilor fizice, dacă ai avut episoade diareice sau de vărsătură etc. Orice organism are nevoi distincte și aportul este dinamic.

10. Nu există detox cum nu există toxine în tine. Există produși metabolici care se elimină prin urină, sudoare, scaun, respirație. Curele de detoxifiere nu au niciun fundament științific.

11. Nu poți crește imunitatea cu suplimentul X sau produsul Y. Imunitatea e centrala ta atomică, e autoreglată în cel mai mic detaliu. Dacă e deficitară, poate interveni medicul să o ajute. Dacă e supraexprimată, nu e bine deloc și ai nevoie de medicamente imunosupresoare. Nu-ți dorești să crești imunitatea!

12. Nu, guma de mestecat nu rămâne șapte ani în stomac dacă o înghiți. În cazul în care nu poate fi digerată în întregime (de multe ori așa se întâmplă) ea este antrenată de peristaltica puternică și părăsește corpul la 1-2 zile după ingerare. Nu se întâmplă nimic rău.

13. Nu te dor inima, plămânii, creierul. „Durerea de inimă” e resimțită la suprafață în piept, spate, brațe, mandibulă, abdomen, dar niciodată mai jos de ombilic. Plămânii nu dor, ci pleura care-i învelește. Creierul nu doare pentru că nu deține receptori de durere – operațiile se pot face chiar doar cu anestezie locală (piele + meninge).

14. Nu îți utilizezi doar 10% din creier. Există procese conștiente și inconștiente, simultane și alternative, care utilizează toată masa creierului.

15. Nu citești literele din cuvinte, ci procesezi forma cuvintelor. Creierul poate astfel recunoaște lejer o mie de cuvinte pe minut. 4C357 M354J D3M0N57R34Z4 C4 M1N73A N0457R4 E573 C4P4B1L4…”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel