Noutăți în recuperarea după AVC și traumatismele cranio-cerebrale, elita Neurologiei reunită la Baku

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof dr Dafin Mureșanu (dreapta) și prof dr Natan Bornstein (Israel), amfitrionii celor două congrese
Prof dr Dafin Mureșanu (dreapta) și prof dr Natan Bornstein (Israel), amfitrionii celor două congrese

Progresele în recuperarea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) și traumatismele cranio-cerebrale (TCC), subiectele principale la Congresul SSNN și la Conferința de Neurogeneză și Neuroplasticitate, de la Baku, Azerbaidjan. 300 de neurologi din 17 țări au participat

Anual, la nivel mondial, afecțiunile neurologice câștigă, din nefericire, tot mai mult teren în aria bolilor grave, cauza acestei extinderi alarmante fiind determinată de o multitudine de factori de risc. Concomitent, cercetarea științifică medicală aprofundată din această vastă patologie încearcă să dezvolte terapii inovative pentru a diminua numărul acestor îmbolnăviri, al deceselor și totodată, al îmbunătățirii substanțiale a calității vieții pacienților. În principal, Accidentul Vascular Cerebral (AVC) și Traumatismele Cranio-Cerebrale (TCC) au accentuat în ultima decadă evoluții barometrice îngrijorătoare în rândul populației globului, determinând oamenii de știință să amplifice dezvoltarea conceptului de prevenție, al diagnosticării rapide, al tratamentelor inovative și, în special, cel al neurorecuperării.

Sub aceste auspicii sumbre, cercetători dedicați lumii științifice medicale se reunesc periodic pentru a dezbate temele de actualitate, dar și cele mai recente descoperiri , împreună cu profesori și medici din domeniul neurologiei, neurochirurgiei și neuroștiințelor. În acest sens, o amplă manifestare a avut loc în perioada 7-9 noiembrie 2019, la Baku, Azerbaidjan și a reunit a –XV-a ediție a Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității(SSNN) și cea de-a XII-a ediție a Conferinței Asiatice dedicate Neuroplasticității.

„E prima dată când facem această așezare, această abordare comună, și am făcut-o pentru că există colegi în special în Coreea, în Vietnam, care sunt foarte interesați de această problemă și care s-au dezvoltat în această direcție în ultimii ani. Și atunci am căzut de acord să acomodăm sesiunea aceasta la Baku", a dezvăluit prof dr Dafin Mureșanu rațiunea din spatele desfășurării în paralele a celor două evenimente.

300 de participanți, din 17 țări

Reuniunea celor două mari evenimente din domeniul neurologiei s-a bucurat de prezența a 300 de personalități ale lumii medicale neurologice mondiale din 17 țări (SUA, Rusia, Germania, Israel, Polonia, Suedia, Austria, Italia, Ucraina, Uzbekistan, Thailanda, Republica Moldova, Coreea de Sud, Vietnam, Argentina, Kazahtan și România). În organizarea acestei ample manifestări de către Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology s-au alăturat Societatea de Neurologie din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" din Cluj Napoca, Academia de Științe Medicale din România și Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj Napoca, precum și un consorțiu internațional de universități, sub egida Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și a Federației Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

„Este remarcabil și îmbucurător că neurologia românească, prin valorile sale, continuă să fie prezentă și apreciată în cadrul unor astfel de dezbateri de top la care participă anual , personalități ale cercetării științifice medicale, profesori neurologi și neurochirurgi din întreaga lume, fapt ce demonstrează încă odată că întreaga cercetare științifică neurologică din România și aplicabilitatea acesteia în practica medicală sunt superpozabile celor din state cu un puternic grad de dezvoltare socio-economic" a subliniat Prof.Dr. Dafin Mureșanu, care este președinte al SSNN și al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNRS), artizanul celor două mari evenimente.

Zeci de milioane de pacienți afectați

Leziunile traumatice ale creierului sau traumatismul craniocerebral (TCC) continuă să reprezinte o cauză principală de deces și morbiditate la nivel mondial, fiind o problemă majoră de management pentru clinicieni și o sursă considerabilă de frustrare pentru pacienți. Rata mortalității cauzată de TCC la populația sub 35 de ani este de 3,5 ori mai mare în comparație cu cea provocată de cancer și bolile de inimă împreună. Tratamentul TCC reprezintă una dintre cele mai neeficiente intervenții medicale din punct de vedere al costurilor. Povara economică și socială a TCC are implicații la scară globală. În ultimii ani TCC a fost recunoscută ca o problemă gravă de sănătate publică, în situații de urgență, misiunea medicului fiind una extrem de dificilă.

Din cauza resurselor limitate, de multe ori în urgență , trebuie identificați pacienții cu TCC care au nevoie de tratamente medicamentoase mai agresive și care dintre pacienți pot fi trimiși în siguranță acasă. TCC duce adesea la o dizabilitate persistentă, în special din cauza deficiențelor cognitive. Majoritatea supraviețuitorilor sunt tineri și au o speranță de viață aproape normală.

Domeniile cognitive ale memoriei, funcția executivă și viteza de procesare sunt frecvent afectate. În 2016, în întreaga lume s-au înregistrat peste 27 de milioane de cazuri noi de TCC și aproape un milion de cazuri noi de traumatisme ale măduvei spinării - traumatisme vertebro-medulare (TVM), incidența fiind de 369 cazuri noi de TCC la 100.000 de locuitori și 13 cazuri noi de TVM la 100.000 de locuitori. Daca ne gândim la totalitatea cazurilor, care reprezintă suma dintre cele noi și cele vechi, datele sunt impresionante. Potrivit ultimului raport publicat in 2019, numărul înregistrat este 55 de milioane de TCC și peste 27 de milioane de TVM.

Progresele în neurorecuperare

„Ultimii zece ani au adus un progres în ceea ce privește anumite aspecte legate de recuperare, și anume rafinarea unor modalități și a unor criterii pe baza cărora să poți previziona cam în ce fel și cât de mult un anumit pacient poate recupera. Cu alte cuvinte am putea avea niște indici de prognostic și de fezabilitate a recuperării pe termen mediu și lung, ceea ce este extrem de important. Și în acest sens s-au făcut progrese foarte mari în câteva domenii, în domeniul electroneurofiziologiei, făcând lucruri care sunt bine așezate, dar care au fost utilizate într-un mod foarte înțelept pentru evaluarea anumitor parametri care se încadrează fie în paradigma evaluării leziunii și impactului lezional imediat, fie asupra evaluării rezervei biologice, rezervă biologică anterioară leziunii, și rezerva biologică actuală, adică ceea ce era înainte și care a fost impactată de leziunea care tocmai s-a instalat", a explicat prof dr Dafin Mureșanu, pentru DC Medical.

Evaluând această rezerva biologică în sensul real, de fapt medicii pot anticipa gradul de recuperare al unui pacient, spune expertul.

„Și atunci, evaluând aceste două elemente foarte importante, se degajă o capacitate crescută de a spune care pacient și în ce mod va putea recupera și care va putea recupera mai puțin. Asta este foarte important ca să așezăm mai aproape de realitate așteptările pacienților și bineînțeles utilizarea resurselor, și a tehnicilor, și a alocării pacienților pentru o procedură sau alta. E mult mai clară imaginea generală la ora actuală", a completat prof dr Mureșanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel