Nutriționist, despre carnea de porc: „este o sursă de proteine de calitatea întâi”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Carne
Carne

Carnea de porc conține o serie de nutrienți foarte valoroși. Un medic nutriționist a explicat care sunt valorile nutritive, dar și ce părți sunt mai grase sau mai puțin grase din carnera de porc.

Toate studiile arată că un consum redus de carne roșie (porc, în principal) este benefic pentru sănătate, dar niciunul nu spune să o eliminăm de tot din dieta noastră. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut câteva precizări referitoare la carnea de porc și beneficiile ei. Ea a arătat și care sunt părțile din porc care au cel mai mare conținut de grăsime, dar și cele care au grăsime mai puțină.

Astfel, medicul nutriționist a scris pe pagina sa de socializare: „carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime. De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.
Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne:

- mușchiul conține 3,5-4% lipide,

- pulpa aprox 7% 

- costița până la 45%

Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun”, a arătat ea.

„E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii. Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti. (...) la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Pe de altă parte, specialiștii din sănătate publică atrag atenția să nu cumpărăm carnea de porc decât din magazinele autorizate, în niciun caz de la persoane neautorizate care vând „pe marginea drumului”.

În postarea de pe pagina de socializare, medicul nutriționist oferă și o interesantă istorie a domesticirii animalului cel mai frecvent consumat de către om.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel