Nutriționist, despre carnea de porc: „este o sursă de proteine de calitatea întâi”

Carnea de porc conține o serie de nutrienți foarte valoroși. Un medic nutriționist a explicat care sunt valorile nutritive, dar și ce părți sunt mai grase sau mai puțin grase din carnera de...
Toate studiile arată că un consum redus de carne roșie (porc, în principal) este benefic pentru sănătate, dar niciunul nu spune să o eliminăm de tot din dieta noastră. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut câteva precizări referitoare la carnea de porc și beneficiile ei. Ea a arătat și care sunt părțile din porc care au cel mai mare conținut de grăsime, dar și cele care au grăsime mai puțină.
Astfel, medicul nutriționist a scris pe pagina sa de socializare: „carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime. De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.
Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne:
- mușchiul conține 3,5-4% lipide,
- pulpa aprox 7%
- costița până la 45%
Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun”, a arătat ea.
„E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii. Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti. (...) la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, specialiștii din sănătate publică atrag atenția să nu cumpărăm carnea de porc decât din magazinele autorizate, în niciun caz de la persoane neautorizate care vând „pe marginea drumului”.
În postarea de pe pagina de socializare, medicul nutriționist oferă și o interesantă istorie a domesticirii animalului cel mai frecvent consumat de către om.
-
-
3 motive să mănânci broccoli, mai ales dacă vrei să slăbești03.09.2025, 18:35
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.