Oțetul de mere, ce poate face cu adevărat și ce nu. Dovezi medicale

Dacă ar fi să dăm crezare informațiilor care circulă pe internet, oțetul de cidru de mere e leacul-minune pentru aproape orice, de la slăbire, tratarea diabetului, până la mătreață și păduchi. Dar...
Oțetul este produs atunci când bacteriile se hrănesc cu zaharuri și alcool în sucuri de fructe, vin, miere și lichide similare. Rezultatul este o soluție de acid acetic care poate avea și alți nutrienți. Oțetul de cidru de mere începe de la sucul obținut din mere. Nu pare să existe nimic special în ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate, în comparație cu alte tipuri de oțet. Poate că aroma și mirosul mai plăcut au contribuit la creșterea reputației sale, arată specialiștii. iată ce dovezi medicale există despre el:
Slăbire
Într-un studiu mic din 2009, realizat pe 175 de persoane, supraponderalii care au băut 30 sau 60 de ml de oțet de cidru de mere (diluat cu alte lichide) au pierdut în greutate într-un ritm ușor mai rapid. Și au pierdut grăsimea de pe burtă. Dar nu există dovezi medicale că mai mult oțet vă va ajuta să scăpați kilogramele în plus sau că o să slăbiți repede. Un alt studiu, din 2018, arată că oțetul de mere poate fi folosit într-o dietă strictă cu puține calorii, pentru slăbire, dar sub supraveghere medicală.
Scade glicemia
Oțetul poate ajuta pe cineva cu diabet să controleze cantitatea de glucoză din sânge după masă, precum și hemoglobila hlicată (HbA1c), o măsură a glicemiei „medii" din ultimele câteva luni, arată un alt studiu, din 2008, efectuat pe șoareci! Dar nu va vindeca diabetul și nu va lua locul medicamentelor prescrise. Câteva lingurițe în apă sau alimente pot fi de ajutor, atâta timp cât nu aveți boli de rinichi. Glicemia mare poate duce, în timp,la boli de inimă, boli de rinichi, accident vascular cerebral și orbire.
Controlul insulinei
Oțetul de mere poate ajuta și la menținerea nivelului de insulină mai scăzut după ce mâncați, arată un studiu din 2004 și un alt studiu, din 2015. Celulele au nevoie de acest hormon pentru a extrage glucoza din sânge și a o folosi pentru a produce energie. Dar prea multă insulină eliberată prea des poate face corpul să fie mai puțin sensibil la aceasta - o afecțiune numită rezistență la insulină care poate duce la diabetul de tip 2 sau îl agravează.
Nivelul de colesterol și bolile cardiovasculare
Adăugarea de oțet de mere în dietă vă poate ajuta sănătatea cardiovasculară. Câteva studii, majoritatea realizate pe șoareci (studiul 1, studiul 2, studiul 3, studiul 4 și analiza) arată că acidul acetic din oțetul de cidru de mere poate ajuta pe cei cu un nivel ridicat de grăsimi din sânge, colesterol ridicat și tensiune arterială ridicată (hipertensiune), susținând ficatul, care este responsabil pentru crearea colesterolului.
Circulația și varicele
Varicele pot fi dureroase și chinuitoare. Tratamente simple, naturale pentru varice, pot ajuta la reducerea simptomelor lor. Un studiu din 2016 asupra utilizării topice a oțetului din cidru de mere a arătat că a redus simptomele varicelor, cum ar fi durerea, crampele, mâncărimea și caracteristicile vizuale ale venelor în comparație cu controlul.
Luptă cu germenii
Oțetul de cidru de mere - orice oțet, de fapt - va ucide niște germeni (arată un studiu din 2018) din cauza acidului acetic pe care-l conține. Funcționează cel mai bine în alimentație - pentru că curăța bacteriile care rămân pe frunzele de salată, de exemplu. Dar nu e indicat să dezinfectezi o tăietură sau o rană cu oțet. Și pentru că este un acid, există riscul că ar putea arde chimic pielea delicată. Pe de altă parte, un alt studiu, din 2015, arată că o combinație de suc de lămâie și oțet a redus numărul de bacterii de pe suprafețele din casă.
Mătreaţă și căderea părului
De mult s-a sugerat - din diferite motive - ca o clătire cu oțet de mere te poate scăpa de mătrează sau că îți va face părul să crească mai repede. Dar nu există dovezi medicale care să confirme că oțetul te scapă de mătreață, ucide bacteriile sau ciupercile, ori că elimină reziduurile de șampon sau acumularea de produse chimice care afectează scalpul. Dermatologii vă pot ajuta cu mătreața și cu căderea părului, așa că cereți-le ajutorul. Mătreața, care e cea mai „comercializată” problemă a scaslpului, poate fi de fapt cauzată de mai multe afecțiuni ale pielii.
Păduchii
Unii spun că oțetul este o modalitate bună de a scăpa de aceste creaturi și de ouăle lor. Știința spune că nu! Într-un studiu din 2004, chiar și atunci când a fost comparat cu efectele pe care le au ale așa-zise remedii la domiciliu contra păduchilor - alcoolul, uleiul de măsline, maioneza, gazul – oțetul a avut cele mai mici efecte.
Albirea dinților
Oțetul de mere poate să-ți facă dinții să strălucească, dar le și îndepărtează smalțul - stratul de protecție subțire, dur, exterior! De fapt, așteptați cel puțin 30 de minute după ce mâncați sau beți oțet pentru a vă spăla pe dinți. Dacă dinții dvs. sunt decolorati, căutați pasta de dinți cu efect de albire sau produse aprobate de Societățile profesionale ale dentișitilor sau discutați cu medicul stomatolog, nu apelați la tot felul de bazaconii. Un studiu din 2014 arată de fapt că dintre oțetul normal, oțetul de mere și peroxidul de oxigen, oțetul este cel care degradează cel mai tare dinții!
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.