O linguriță de miere pe zi: 8 efecte incredibile

Irina Radu |
Data actualizării: | Data publicării:
Miere de albine
Miere de albine

Mierea este un aliment bogat în diverse substanțe nutritive și vitamine. Antioxidant notoriu, ajută organismul în lupta împotriva radicalilor liberi. În plus, mierea este înzestrată cu puternice efecte antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Are proprietăți utile pentru stimularea sistemului imunitar în caz de gripă, tuse sau infecții respiratorii.

1. Crește sistemul imunitar

Un ingredient-cheie în remediile bunicii, mierea este adesea considerată un supliment util pentru întărirea sistemului imunitar. Dr. Albert Becker, președintele Asociației de Apiterapie, explică faptul că pH-ul său acid nu favorizează proliferarea bacteriilor. O opinie susținută de medicul francez Claude Nonotte-Varly, membru al consiliului științific al Asociației francofone de apiterapie, care ne sfătuiește să consumăm miere în special iarna. 

2. Crește energia sportivilor

Datorită conținutului său de fructoză și glucoză, mierea este una dintre substanțele asimilate rapid de organism. Ca urmare, contribuțiile sale energetice pot fi utile pentru cei care practică în mod regulat exerciții fizice. 

3. Ajută la combaterea tulburărilor respiratorii

Deosebit de utilă în cazurile de bronșită cronică, se spune că mierea de salvie are proprietăți expectorante considerabile. Proprietățile antiseptice și antiinflamatoare ale mierii, în general, pot contribui, de asemenea, la calmarea căilor respiratorii, așa cum subliniază acest articol.

4. Combate oboseala

Bogată în minerale, mierea este un aliat care nu trebuie neglijat în caz de slăbiciune sau oboseală, mai ales în perioada de convalescență. Se spune că mierea de castane este deosebit de întăritoare. 

5. Calmează durerile în gât

Potrivit specialiștilor, mierea de eucalipt, cimbru sau cimbru sălbatic este recomandată în cazurile de laringită și bronșită, în timp ce mierea de tei, lavandă, eucalipt și hrișcă ajută la reducerea tusei. Potrivit unei meta-analize publicate de British Medical Journal, mierea este, de asemenea, benefică pentru copii. 

6. Ameliorează tulburările digestive

În caz de gastrită sau ulcer, mierea este considerată un bun pansament digestiv. Mierea de coriandru, în special, ar reduce balonarea și gazele, stimulând în același timp digestia. Un studiu evidențiază, de asemenea, efectele protectoare ale mierii în caz de tulburări gastrice, dar rămân necesare cercetări mai aprofundate pentru a valida efectul ei. 

7. Stimulează vindecarea rănilor

Utilizată de mulți ani pentru proprietățile sale antibacteriene și vindecătoare, mierea este de mare ajutor în cazul arsurilor de gradul I și II și al pielii crăpate. Mierea de cimbru, în special, este recunoscută pentru beneficiile sale antifungice și bactericide. Aplicată ca pansament pe o rană curățată anterior, ar preveni infectarea acesteia și grăbește procesul de vindecare. 

8. Induce o stare de bine

Potrivit dr. Nina Cohen-Koubi, nutriționist, mierea de salcâm are proprietăți relaxante care pot ajuta la combaterea insomniei. Sfat: adaugă o linguriță de miere în lapte fierbinte sau ceai din plante și consumă băutura înainte de somn.

Totuși, mierea trebuie consumată în cantități limitate de diabetici și este interzisă copiilor cu vârsta sub un an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel