Oțet și sare, secretul pentru cei mai buni cartofi prăjiți și crocanți
Sarea și oțetul pot fi folosite la preparea cartofilor prăjiți. Iată cum:
Ingrediente:
3 litri de apă
2 linguri de oțet alb
2 lingurițe sare kosher
1 kg de cartofi roșii
1 cană de ulei de canola
¼ cană arpagic proaspăt tocat mărunt
Pasul 1
Pune apa, 1 ceașcă de oțet și 1 lingură de sare într-o oală mare.
Pasul 2
Taie cartofii pe lungime și adaugă-i în oală. Fierbe-i aproximativ 20 de minute. Scurge-i de apă și pune feliile de cartofi pe foaie de copt tapetată cu prosop de hârtie. Lasă să se usuce la temperatura camerei aproximativ 20 de minute.
Pasul 3
Pune ulei într-o tigaie mare, așază cartofii cu grijă în uleiul fierbinte și gătește-i până devin aurii și crocanți (aproximativ 5 minute pe fiecare parte). Transferă-i pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie. Stropește-i cu puțin oțet și presară arpagic.
Oțetul alb, valoare nutrițională
Oțetul alb are un conținut scăzut de calorii și conține o cantitate mică de micronutrienți - mangan, seleniu, calciu, magneziu și fosfor.
O cană de oțet alb furnizează următoarele substanțe nutritive:
43 de calorii
0,1 grame carbohidrați
0,1 miligrame mangan (7% DZR)
1,2 micrograme seleniu (2% DZR)
14,3 miligrame de calciu (1% DZR)
2,4 miligrame de magneziu (1% DZR)
9,5 miligrame fosfor (1% DZR.)
Pe lângă substanțele nutritive de mai sus, oțetul mai conține cupru, potasiu și sodiu.
Beneficii
Oțetul alb este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate:
1. Scade glicemia
Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale oțetului alb pentru sănătate este capacitatea sa puternică de a regla nivelul zahărului din sânge. De fapt, o analiză efectuată de Universitatea de Științe Medicale Ahvaz Jundishapur a raportat că oțetul ar putea îmbunătăți controlul glicemic prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și insulină după mese.
2. Îmbunătățește nivelul de colesterol
Un colesterol mare poate crește riscul bolilor de inimă. Deși cercetările se limitează în mare parte la experimentele pe animale, unele studii arată că oțetul ar putea scădea nivelul colesterolului și ar promova o inimă sănătoasă și puternică.
Citește și Ce ingredient INEDIT să pui în cafea. Trucul unui expert pentru un gust mai bun
3. Sprijină pierderea în greutate
Unele studii sugerează că acidul acetic, principalul compus din oțet, ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate și, de asemenea, poate ajuta la scăderea poftei de mâncare, potrivit unui studiu din Jurnalul European de Nutriție Clinică.
4. Ucide bacteriile
Multe dintre proprietățile medicinale ale oțetului se datorează conținutului său de acid acetic. Potrivit unei analize efectuate de BG Trauma Center Ludwigshafen, acidul acetic a fost folosit de peste 6.000 de ani ca agent antiseptic pentru dezinfectarea rănilor și pentru a ajuta la tratarea și prevenirea bolilor precum ciuma.
Pe lângă protejarea împotriva infecțiilor, unele cercetări indică faptul că oțetul ar putea ajuta la tratarea ciupercilor unghiei, a păduchilor, a negilor și a infecțiilor urechii, toate datorită efectelor sale antimicrobiene.
-
Aumseqa, noul medicament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare16.12.2025, 13:35
-
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste16.12.2025, 12:25
-
De ce te trezești cu mâinile umflate dimineața16.12.2025, 11:14
-
Nimeni nu moare de bătrânețe. Autopsiile demolează mitul îmbătrânirii16.12.2025, 10:11
-
Polifenolii din fructe, ceai și nuci reduc riscul cardiovascular16.12.2025, 08:56
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
