Piersici și nectarine, care e diferența. Care e mai bună pentru sănătate și siluetă
Care sunt asemănările și diferențele dintre nectarine și piersici și care sunt mai bune pentru siluetă și sănătate.
Piersicile și nectarinele sunt apreciate pe scară largă în întreaga lume datorită suculenței, aromei și conținutului lor nutrițional. Deși au multe asemănări, sunt două fructe distincte, cu diferențe genetice și culinare.
Dar totuși, care sunt valorile lor nutriționale, gusturile, texturile și utilizările culinare ale piersicilor și nectarinelor.
Piersici și nectarine - Asemănări și diferențe
Atât piersicile, cât și nectarinele sunt fructe cu sâmburi din familia trandafirilor. Fructele cu sâmburi se caracterizează prin sâmburi mari și tari.
Piersicile (Prunus persica) pot crește în diverse climate, de la cele tropicale la cele temperate. Ele sunt clasificate în trei grupe:
- Piersici cu piatră liberă
- clingstone
- semi-freestone
Piersicile freestone conțin sâmburi care sunt ușor de îndepărtat, în timp ce sâmburii piersicilor clingstone sunt greu de separat de pulpă. Piersicile semi-freestone sunt un hibrid al primelor două.
Piersicile au pulpa albă sau galbenă și pielea pufoasă.
Nectarinele (Prunus persica var. nucipersica) sunt un tip de piersici. La fel ca toate piersicile, nectarinele pot avea sâmburi freestone, clingstone sau semi-freestone, precum și pulpă galbenă sau albă.
Piersici și nectarine - Comparația nutrienților
Piersicile și nectarinele au beneficii nutriționale impresionante.
Tabelul de mai jos compară nutrienții dintr-o piersică întreagă (150 de grame) și o nectarină întreagă (140 de grame)
Calorii
Piersică - 63
Nectarină - 55
Proteină
Piersică - 1.4 gr
Nectarină - 1.5 gr
Carbohidrați
Piersică - 15 gr
Nectarină - 13 gr
Fibre
Piersică - 2,3 gr
Nectarină - 2,1 gr
Zahăr
Piersică - 12,6 gr
Nectarină - 11 gr
Grăsimi
Piersică - 0,4 gr
Nectarină - 0,4 gr
Potasiu
Piersică - 5%
Nectarină - 5%
Niacina
Piersică - 8%
Nectarină - 10%
Vitamina A
Piersică - 4%
Nectarină - 5%
Vitamina C
Piersică - 7%
Nectarină - 5%
Vitamina E
Piersică - 7%
Nectarină - 6%
Piersicile sunt ușor mai bogate în calorii, carbohidrați și zahăr. Cu toate acestea, aceste fructe au profiluri nutritive remarcabil de asemănătoare. Ambele sunt destul de bogate în zaharuri naturale, conțin o cantitate decentă de fibre și furnizează cantități mici de micronutrienți precum potasiu și vitaminele A, C și E.
Piersici și nectarine - Gust, textură și mărime
Nectarinele sunt mai mici decât majoritatea piersicilor. De asemenea, au o piele subțire, mai fină și o pulpă mai fermă. Piersicile au pielea mai groasă, pufoasă și pulpa mai moale.
Termenul "nectar" se referă la fluidele zaharoase secretate de plante. Prin urmare, mulți oameni susțin că nectarinele sunt mai dulci decât piersicile, în ciuda conținutului lor ușor mai mic de zahăr.
Când vine vorba de dulceață, tipul de pulpă și gradul general de maturitate contează cel mai mult. Atât piersicile albe, cât și nectarinele albe sunt mai dulci decât omologii lor galbeni, datorită acidității lor mai scăzute. În plus, dulceața lor crește odată cu maturitatea.
Piersicile și nectarinele coapte sunt ușor moi la atingere.
Piersici și nectarine - Utilizări culinare ale piersicilor și nectarinelor
Piersicile și nectarinele sunt excelente pentru gustări și sunt delicioase crude.
Dacă doriți să deveniți mai creativi, ambele au o gamă largă de utilizări culinare datorită texturilor și gusturilor lor diferite.
Deoarece nectarinele sunt mai tari, sunt mai bune pentru gătit. Nectarinele la grătar sunt o mâncare populară de vară pe care o puteți adăuga la salate sau deserturi.
Între timp, piersicile sunt preferabile pentru coacere și preparate cu textură moale, cum ar fi plăcinte, salsas, gemuri și sosuri.
Soiurile albe sunt mai dulci, așa că țineți cont de acest lucru dacă le adăugați la mese.
Piersicile și nectarinele sunt fructe cu sâmburi înrudite. Nectarinele sunt un tip de piersici fără pielița pufoasă.
Sunt similare din punct de vedere nutrițional, având cantități comparabile de zaharuri naturale, fibre și micronutrienți. În timp ce piersicile sunt mai potrivite pentru coacere și rețete cu textură mai moale, nectarinele rămân ferme pentru gătit, notează Healthline.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
