Policlinicile spitalelor din Făgăraș și Zărnești, modernizate cu bani europeni

Adisa Codruț |
Data publicării:

Policlinicile spitalelor din Făgăraş şi Zărneşti vor fi în maximum 3 ani complet modernizate şi vor beneficia de dotări performante ca urmare a două contracte de finanţare în valoare de peste 4 milioane de euro semnate la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia.

Policlinici, bani europeni. Policlinicile spitalelor din Făgăraş şi Zărneşti vor fi în maximum trei ani complet modernizate şi vor beneficia de dotări performante ca urmare a două contracte de finanţare în valoare de peste patru milioane de euro semnate la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Cele două contracte au fost semnate de directorul Direcţiei Organism Intermediar pentru implementarea POR din cadrul ADR Centru, Dan Popa, şi primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, şi, respectiv, de primarul oraşului Zărneşti, Alexandru Lucian Igrişan. Ambele proiecte îşi propun să asigure "condiţii optime" pentru dezvoltarea serviciilor oferite de ambulatoriile spitalelor din Făgăraş şi Zărneşti. Aceste obiective vor fi atinse, potrivit sursei citate, atât prin lucrări de construcţii-montaj, inclusiv finisaje şi modificarea tuturor instalaţiilor existente în corpurile de clădire în care funcţionează cele două policlinici, cât şi prin achiziţia a peste 500 de echipamente medicale şi piese de mobilier, în total.

"Prin proiectul 'Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal 'Dr. Aurel Tulbure' Făgăraş', în această unitate medicală se vor folosi fonduri totale de peste 11,3 milioane lei pentru transformarea completă a ambulatoriului integrat de la spitalul municipal. Pe de altă parte, prin proiectul 'Dotare Ambulatoriu Spital orăşenesc 'Dr. Caius Tiberiu Spârchez' cu aparatură medicală şi mobilier', unitatea medicală din Zărneşti va beneficia de resurse financiare totale în valoare de peste 10,1 milioane lei, pentru achiziţii de echipamente", se menţionează în comunicatul citat.

Mai exact, valoarea totală a cererii de finanţare cu titlul "Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal 'Dr. Aurel Tulbure' Făgăraş" este de peste 11,3 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocată de MDRAP este de peste 10,4 milioane de lei, adică aproximativ 2.250.000 de euro, reprezentând 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Durata estimată de implementare este de trei ani, adică până la sfârşitul lunii septembrie 2022. Obiectul investiţiei îl reprezintă lucrările de reparaţii şi consolidare, modernizare şi dotare cu aparatură şi mobilier medical pentru relocarea Ambulatoriului Integrat în clădirea unde funcţionează Secţia de pediatrie a spitalului.

Policlinici, bani europeni. Terenul

Terenul pe care se va realiza investiţia are suprafaţa de aproape patru hectare şi este situat în intravilanul municipiului Făgăraş. Valoarea totală a cererii de finanţare cu titlul "Dotare Ambulatoriu Spital orăşenesc 'Dr. Caius Tiberiu Spârchez' cu aparatură medicală şi mobilier" pregătită de edilii din Zărneşti este de aproape 10,2 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocată de MDRAP este de peste 9,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 2,1 milioane de euro, reprezentând 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Durata estimată de implementare este de aproape doi ani, adică până la sfârşitul lunii iulie 2021.

"Scopul proiectului este de a contribui la eficientizarea sistemului de sănătate din oraşul Zărneşti, prin reducerea internărilor evitabile în Spitalul orăşenesc 'Dr. Caius Tiberiu Spârchez', precum şi la accesibilizarea ofertei de servicii de asistenţă în cadrul ambulatoriului. Prin acest proiect, ambulatoriul va fi dotat cu 85 bucăţi echipamente medicale achiziţionate pentru ridicarea nivelului calitativ al actului medical şi 164 bucăţi piese de mobilier achiziţionate pentru crearea condiţiilor optime de desfăşurare a actului medical. Toate acestea sunt dedicate pentru secţiile: Pediatrie, Interne - Pneumologie, Cardiologie, Obstretică - Ginecologie, Chirurgie - Ortopedie, ORL, Oftalmologie Sală Tratamente, Oftalmologie Cabinet, Explorări Funcţionale Radiologie, Balneofizioterapie", se arată în comunicat.

Potrivit reprezentantului ADR Centru, Dan Popa, unităţile medicale din judeţul Braşov beneficiază în total, prin contractele semnate, de investiţii totale cumulate în valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru extinderi şi modernizări de clădiri, dar şi pentru eficientizare energetică şi achiziţia de dotări moderne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel